Επιχειρήσεις

Εννέα φορές παραπάνω στοιχίζουν οι υπόγειες γραμμές ρεύματος σε σχέση με τις εναέριες – Τι σχεδιάζουν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Σημαντικό παραπάνω κόστος συνοδεύει την υπογειοποίηση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τις παραδοσιακές εναέριες.

Το μεγάλο κόστος των υπόγειων γραμμών μεταγοράς ηλεκτρικού ρεύματος είναι το συμπέρασμα από τη μέχρι τώρα εμπειρία, όπως τόνισε η υφυπουργός ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή μετά από ερώτημα του ΚΚΕ για τη νέα γραμμή Χανιά – Δαμαστά στην Κρήτη, μήκους δύο χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα της μεγάλης διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα. Πρόκειται για μέρος των ευρύτερων έργων ενίσχυσης της Κρήτης, που έχουν καθυστερήσει λόγω εμπλοκής με τους τοπικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ανέφερε ότι «το κόστος εναέριας γραμμής, αυτό που έχει σχεδιαστεί, κοστίζει 235.000 ευρώ το χιλιόμετρο, ενώ το κόστος της υπόγειας κοστίζει δύο εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο, είναι εννέα φορές πάνω».

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη γραμμή σχεδιάστηκε από τον ΑΔΜΗΕ εναέρια, αλλά υπάρχει επίσης και το ζήτημα της συντήρησης που είναι πολύ πιο εύκολη πάνω από το έδαφος. Στην περίπτωση ενός τόσο νευραλγικού έργου, είναι ένας παράγοντας που έχει σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Σδούκου τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει επανασχεδιασμός στο συγκεκριμένο τμήμα, διότι ολόκληρη η διασύνδεση θα ξέφευγε εντελώς από το χρονοδιάγραμμα, απειλώντας εν τέλει την ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις κόστους αφορούν το εν λόγω έργο, που είναι στο σύστημα μεταφοράς. Τόσο ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ, όσο και του διανομής, ΔΕΔΔΗΕ, έχουν συμπεριλάβει επενδύσεις στα σχέδια ανάπτυξής τους για την υπογειοποίηση γραμμών.

Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, η υπογειοποίηση επιβάλλεται εν μέρει λόγω της ανάγκης για προστασία του δικτύου, του περιβάλλοντος και των κατοίκων κάθε περιοχής από πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτά που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, ο διαχειριστής και το υπουργείο αντιμετωπίζουν το εν λόγω θέμα στο πλαίσιο της ευρύτερης κλιματικής πολιτικής της χώρας.

Όπως προκύπτει από το πιο πρόσφατο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ, προβλέπονται επενδύσεις 149,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση γραμμών συνολικού μήκους 2.086χμ στις δασικές περιοχές συν 199,3 εκατ. για γραμμές 1.845χμ στις αστικές περιοχές.

Σημαντικό μέρος των παραπάνω επενδύσεων έχει να κάνει με την υπογειοποίηση που στην περίπτωση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη.

Τέλος, σχετικό αίτημα έχει υποβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ για στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής
Στο 10μηνο του 2024 τα επιχειρηματικά δάνεια «έτρεξαν» με ρυθμό 8,5% - Με θετικό ρυθμό κινούνται τα καταναλωτικά, κλείνουν σταδιακά το αρνητικό έδαφος τα στεγαστικά
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής