Site icon NewsIT
07:07 | 30.07.24

Επεξεργασία απορριμμάτων: Κοντά σε νέο μεγάλο έργο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την ΤΙΤΑΝ

Επεξεργασία απορριμμάτων: Κοντά σε νέο μεγάλο έργο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την ΤΙΤΑΝ
Αγγελική Νικολάου

Κοντά σε ένα ακόμα μεγάλο έργο, αυτή τη φορά στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, φαίνεται να βρίσκεται ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε συνεργασία με την γνωστή τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ήταν η μόνη κοινοπραξία που έδωσε χτες (29.7.2024) προσφορά σε μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, στον δυτικό τομέα Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

Η μονάδα, από τις μεγαλύτερες της Βόρειας Ελλάδας, θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η αξία της ΣΔΙΤ εκτιμάται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι μπορεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να πωλήθηκε στην Αραβικών συμφερόντων Masdar, όμως, ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων θα μείνει εκτός συμφωνίας και θα παραμείνει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Εκτός της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν φτάσει και οι Metlen (πρώην Μυτιληναίος), Intrakat, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και ΑΒΑΞ – THALIS (όμιλος Motor Oil).

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έδωσαν οικονομική προσφορά, κατά συνέπεια, το έργο διεκδικεί μόνο η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ. Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στην κατασκευή του έργου μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο σε 60 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 276.000 τόνους/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές περί τους 262.700 τόνους /έτος.

Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Ουσιαστικά, η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα υποδέχεται το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, καθώς και εκείνα των δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον δήμο Παιονίας (Κιλκίς).

Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version