Site icon NewsIT
11:33 | 18.01.23

Επενδύσεις: Καινοτομία και κριτήρια ESG «πυξίδα» επιχειρήσεων – Έρευνα της PwC

Επενδύσεις: Καινοτομία και κριτήρια ESG «πυξίδα» επιχειρήσεων – Έρευνα της PwC

FILE PHOTO: The logo of accounting firm PricewaterhouseCoopers (PwC) in St. Petersburg, Russia, June 1, 2017. Picture taken June 1, 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

Η καινοτομία, και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG κατέχουν πλέον καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων.

Η ετήσια μελέτη της PwC: Global Investor Survey διαπιστώνει ότι οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο τοποθετούν τα κριτήρια ESG και την καινοτομία, στην κορυφή της λίστας των δεδομένων που αξιολογούν για να προχωρήσουν στις αποφάσεις τους. Τα κριτήρια αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά των οικονομικών επιδόσεων στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων.

Τη στιγμή που ο πληθωρισμός και η οικονομική αστάθεια θεωρούνται οι δύο μεγαλύτερες απειλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, οι επενδυτές επιθυμούν να δοθεί έμφαση στο περιβάλλον.

H ετήσια μελέτη της PwC «Global Investor Survey 2022» παρουσιάζει τις απόψεις 227 επενδυτών και αναλυτών από διαφορετικές χώρες και εστιάζει σε θέματα όπως τα επενδυτικά κριτήρια, η καινοτομία, η βιωσιμότητα και η οικονομική διαφάνεια.

Οι προτεραιότητες

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πρωτοβουλίες που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται να κατατάσσονται μεταξύ των πέντε πρώτων προτεραιοτήτων των σύγχρονων επιχειρήσεων. Ωστόσο, το 78% των επενδυτών επισημαίνει, πως η πρακτική του greenwashing αποτελεί «αγκάθι» πολλών εταιρικών αναφορών βιωσιμότητας.

Αναλυτικότερα, οι επενδυτές θεωρούν κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και τρόπων λειτουργίας (83%) με την ανάγκη διατήρησης κερδοφόρων οικονομικών επιδόσεων να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των επενδυτικών κριτηρίων (69%), την ασφάλεια των δεδομένων και τη διαφύλαξη του απορρήτου στην τρίτη (51%), την αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση στην τέταρτη (49%) και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (44%) στην πέμπτη. Ακολουθούν οι υπεύθυνες πρακτικές που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα (36%) και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη φύση και τη βιοποικιλότητα (29%) ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις χαμηλότερες θέσεις αυτής κατατάσσονται κοινωνικά ESG θέματα, όπως η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία (27%), καθώς και η ενίσχυση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης (25%).

Το τοπίο αλλάζει

Οι επενδυτές, που συμμετείχαν στην έρευνα «PwC: Global Investor Survey 2022», εκτιμούν ότι την προσεχή πενταετία τα επενδυτικά κριτήρια που σχετίζονται με το ESG, όπως οι πρωτοβουλίες που αφορούν το περιβάλλον και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η βιωσιμότητα συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη μακροπρόθεσμης αξίας για τις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου χρειάζεται να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, επτά στους δέκα επενδυτές συμφωνούν ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών και την ανάπτυξη προϊόντων και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version