Site icon NewsIT
07:35 | 19.06.24

Επιχειρήσεις: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ από το νέο κρατικό fund – Το πλάνο για το δημόσιο χρέος

Επιχειρήσεις: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ από το νέο κρατικό fund – Το πλάνο για το δημόσιο χρέος
Κώστας Αποστολόπουλος

Μια νέα εποχή για το Υπερταμείο ξεκινά μετά και την επίσημη παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με πολλαπλές ωφέλειες να γεννιούνται για επενδύσεις και τον  κόσμο των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Υπερταμείου, δημιουργείται το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα διαθέσει ως αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το κρατικό fund, στα πρότυπα άλλων sovereign wealth funds που υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιρλανδία κ.α., θα παίξει τον ρόλο του συγχρηματοδότη μαζί με άλλα funds με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, στη βάση των ήδη διαμορφωμένων στόχων, της πράσινης, κυκλικής οικονομίας, υποδομές, μεταφορές, τεχνολογία.

Όπως έγινε ξεκάθαρο κατά την παρουσίαση, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, δεν θα είναι ανταγωνιστικό προς άλλα funds αλλά θα επιδιώκει τις συνέργειες (η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει, μάλιστα, ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον), ενώ έγινε ξεκάθαρο πως η χρηματοδότηση του θα αφορά σε μεσαίας κλίμακας επενδύσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η εμπλοκή του Ταμείου θα λαμβάνει χώρα μέσα από µειοψηφικές συµµετοχές, κυρίως στο µετοχικό κεφάλαιο των έργων και επιχειρήσεων, ή και με υβριδικά εργαλεία, όπως µετατρέψιµα οµολογιακά δάνεια.

Πώς φτάσαμε στο νέο Επενδυτικό Ταμείο και πώς προκύπτουν τα κεφάλαια του

Η ιδέα για την δημιουργία ενός νέου επενδυτικού fund προέκυψε το 2023, όταν επανακρατικοποιήθηκαν δύο ελληνικές ΔΕΚΟ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αν και οι συγκεκριμένες δύο επιχειρήσεις είχαν δοθεί ως εγγυήσεις για την δημιουργία του Υπερταμείου, με τον ESM τότε να ζητά από το ελληνικό δημόσιο αντιστάθμισμα με ισοδύναμα περιουσιακά στοιχεία.

Παρ΄ όλ΄ αυτά, η διαδικασία της επανακρατικοποίησης προχώρησε και το ελληνικό Δημόσιο ζήτησε την αποτίμηση τους από διεθνή οίκο, αξιολογώντας τες στα 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο, από τα 600 εκατ. ευρώ τα 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο για το νέο Ταμείο για τις ανάγκες της χρηματοδότησης επενδύσεων.

Τα άλλα 300 εκατ. ευρώ πρόκειται να δοθούν για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του ελληνικού Δημόσιου χρέους, με την απομείωση του όγκου του να αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει μάλιστα προαναγγείλει νέες πρόωρες αποπληρωμές προσεχώς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως στο Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης του νέου Υπερταμείου, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου σε αυτό θα είναι ένας από τους ΓΓ του ΥΠΟΙΚ, ένας Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, δείγμα της προσπάθειας σύνδεσης των αναπτυξιακών πολιτικών με την διατήρηση της δημοσιονομικής τάξης της χώρας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version