Το «πράσινο φως» για να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, ενδεχομένως από τον Σεπτέμβριο (αν όχι αργότερα), για έναν ακόμα διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία/συντήρηση φράγματος, ήτοι μιας υποδομής σχετικής με άρδευση/ύδρευση με μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αυτή τη φορά ο διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή του Φράγματος Μιναγιώτικο στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία), μια ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας 142 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στον διαγωνισμό είχαν δώσει το παρών οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Metlen (όμιλος Μυτιληναίος) – Intrakat – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, δηλαδή όλα τα μεγάλα ονόματα του τομέα των υποδομών που, ως γνωστόν, έχουν «απλώσει δίχτυα» στα έργα άρδευσης/ύδρευσης μέσω ΣΔΙΤ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το έργο περιλαμβάνει το Φράγμα Μιναγιώτικο και το αρδευτικό δίκτυο που πρόκειται να αρδεύσουν έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας αλλά και να υδρεύσουν τους οικισμούς Λαχανάδας και Φοινικούντας του Δήμου Πύλου – Νέστορος και Μηλίτσας και Βλασαίικων του Δήμου Μεσσήνης.
Οι εργασίες χωροθετούνται στο Νοτιοδυτικό Τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Φράγμα Μιναγιώτικο προτείνεται να κατασκευαστεί 2 χλμ. περίπου δυτικά του οικισμού Βλασαίικα και σε απόσταση 5,5 χλμ. από τις εκβολές του οι οποίες χωροθετούνται 800 μ. δυτικά του οικισμού της Φοινικούντας.
Το αρδευτικό δίκτυο θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δ.Ε. Μεθώνης,
- Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην Δ.Ε. Πύλου, και
- Μηλίτσης της πρώην Δ.Ε. Αιπείας.
Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά το μέγιστο σε 25 έτη. Η αναθέτουσα αρχή, μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, θα καταβάλει στον ιδιώτη φορέα σύμπραξης πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί καταρχάς σε καθαρά παρούσα αξία στο κατ’ ανώτατο ποσό των 117 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών του αντικειμένου, λαμβανομένης υπόψη της χρηματοδότησης κατά 30% του κόστους κατασκευής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει μέσα στο προσεχές διάστημα, κατά βάση τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να δοθούν προσφορές για αρκετά έργα άρδευσης μέσω ΣΔΙΤ.
Πρόκειται για το δίκτυο άρδευσης Ταυρωπού ποταμού («Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων Άρδευσης του τοπικού οργανισμού εγγείων βελτιώσεων Ταυρωπού», αξίας 128,75 εκατ. ευρώ), το δίκτυο άρδευσης Ξάνθης («Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», αξίας άνω των 210 εκατ. ευρώ), το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας» (ΣΔΙΤ αξίας 107 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), το «διπλό» ΣΔΙΤ της Κρήτης «Λιµνοδεξαµενή Xοχλακίων νοµού Λασιθίου – Φράγµα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας» (σχεδόν 147 εκατ. ευρώ) αλλά και το «αρδευτικό δίκτυο Αλµωπαίου» (αξίας 98,5 εκατ. ευρώ περίπου).