Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners Fund VII υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα.
Το ονομαστικό τίμημα για τη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.
Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC που από το 2016 έχει δώσει το παρόν στην ελληνική αγορά με εξαγορές στον ιδιωτικό τομέα υγείας (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care) στα τρόφιμα (Vivartia), στο ηλεκτρονικό εμπόριο (Skroutz.gr) και τις υποδομές (μαρίνες), τώρα, μετά και από την νέα εξαγορά, η CVC θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το χρονικό της συμφωνίας
Η CVC δεν αποτέλεσε τη μοναδική εταιρεία που ενδιαφέρθηκε για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς, σε βάθος χρόνου το ενδιαφέρον τους είχαν εκδηλώσει κι άλλοι δυνατοί όμιλοι, από την κοινοπραξία Calamos – Exin, μέχρι τη κινεζική Fosun και τη Varde Partners.
Για κάθε έναν από τους «μνηστήρες», η συνέχεια που ακολούθησε από τη στιγμή που εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, μέχρι το «ναυάγιο» ήταν διαφορετική.
Έτσι, ενώ η κοινοπραξία Calamos – Exin βρέθηκε πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσει τη συμφωνία, ωστόσο η απουσία εγγυητικής επιστολής, όχι μόνο διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά οδήγησε και σε εσωτερική διαμάχη τους ίδιους τους επενδυτές.
Λίγους μήνες μετά το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι βασικοί μέτοχοι της μίας πλευράς Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με τον Ματ Φέαρφιλντ της Exin.
Αλλά και η κινεζική Fosun είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική. Η αγορά μάλιστα της έδινε πολλές πιθανότητες, ότι θα καταφέρει τελικά να την εντάξει στον όμιλό της, καθώς διαθέτει μία παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα και την τεχνογνωσία, άρα η εξαγορά της «δυνατής» Εθνικής Ασφαλιστικής είχε πολλά να της προσφέρει. Εξάλλου η Fosun, είχε ενδιαφερθεί για την ελληνική αγορά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε επενδύσει στον όμιλο Folli Follie και τα Med Club. Ωστόσο, ούτε αυτό το deal προχώρησε, καθώς, ο όμιλος δεν κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη Varde Partners, την εταιρεία που έχει επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα. Παρά το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική, ωστόσο, τελικά δεν το απέδειξε στην πράξη.