Επιχειρήσεις

Εθνική Τράπεζα: 12 φορές υπερκάλυψη στο placement – Έσοδα 687 εκατ. ευρώ για το ΤΧΣ

Σε διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης της Εθνικής Τράπεζας με νέους μακροπρόθεσμους, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, επενδυτές, οδηγεί η επιτυχημένη δεύτερη φάση αποεπένδυσης του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την κατανομή των νέων μετοχών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (προς διάθεση ποσοστό 10% ή περίπου 91,5 εκατ. μετοχές) υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί στα placements του ΤΧΣ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υπερκάλυψη κοντά στις 2 φορές στο ελληνικό βιβλίο προσφορών, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Οι Έλληνες επενδυτές θα λάβουν το 15% των προσφερόμενων μετοχών της ΕΤΕ, ενώ το υπόλοιπο 85% θα διατεθεί σε διεθνείς επενδυτές. Τα συνολικά έσοδα για το ΤΧΣ από το placement της ΕΤΕ ανέρχονται σε 687.050.000 ευρώ, δεδομένου ότι η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7,55 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (2.10.2024), περίπου 2 ώρες πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών, το ΤΧΣ με ανακοίνωσή του, κάλεσε τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν σε αυτήν ότι προσφορές κάτω του ποσού των 7,55 ευρώ ανά μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λαμβάνονταν υπόψη στην κατανομή προσφερόμενων μετοχών. Το πρωί είχε προηγηθεί κίνηση του ΤΧΣ να κλείσει το εύρος της τιμής διάθεσης στα 7,40 – 7,65 ευρώ, έναντι αρχικού εύρους 7,30 – 7,95 ευρώ.

Οι κινήσεις του ΤΧΣ καταδεικνύουν την πρόθεσή του να επιλέξει για τη διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ τους ποιοτικότερους, δηλαδή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επενδυτές, αποκλείοντας κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτό θα προφυλάξει και τη μετοχή της ΕΤΕ την επαύριον του placement, αποτρέποντας κινήσεις αποκόμισης γρήγορων κερδών όπως αυτές που συνηθίζουν τα hedge funds.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ισχυρών, μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα κινείται στο 70%, κατ’ αναλογία με το προηγούμενο placement μέσω του οποίου το ΤΧΣ διέθεσε ποσοστό 22% της Εθνικής Τράπεζας.

Τότε, τα 2/3 των νέων επενδυτών ήταν αποκλειστικά μακροπρόθεσμα funds (only long) και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds, ενώ στην πρώτη δεκάδα των νέων επενδυτών της ΕΤΕ είχαν βρεθεί η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη, η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα