Επιχειρήσεις

ΕΒΙΚΕΝ για αυξήσεις ρεύματος: «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» και τα νέα μέτρα «φαίνεται δεν επαρκούν»

Με επιστολή του, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), Αντώνης Κοντολέων. Με αφορμή την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την εξαγγελία εισφοράς στα κέρδη των εταιρειών, αναφέρει πως “η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν φαίνεται δεν επαρκούν”.

Η ίδια επιστολή αναφέρει πως “όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου , η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο. Μάταια όμως εις ώτα μη ακουόντων.

Μάλιστα οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με ΦΒ, ΡΡΑ, για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό καθώς με τη δύση του ηλίου τα ΦΒ δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση.

Εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh (για όσους λιγνίτες λειτουργούν). Οι τιμές στο Hupex έπεσαν από σήμερα.

Κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας.

Υπάρχει μελέτη την προηγούμενη εβδομάδα, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
“On the Greek market, the last 2.000 MW of the offered energy is now offered at much higher price than during the last week in hours H19 -H24. Each day around 2.000 MW is offered on the Greek market in incremental stops, but the first stop as offered at 190 euros/Mwh on 04.07.24, at 300 Euros/Mwh on 08.07.24 and 530 euros/Mwh on 10.07.24”.

(σ.σ. «Στην ελληνική αγορά, τα τελευταία 2.000 MW της προσφερόμενης ενέργειας προσφέρονται τώρα σε πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι την τελευταία εβδομάδα στις ώρες H19 -H24. Κάθε μέρα περίπου 2.000 MW προσφέρονται στην ελληνική αγορά σε σταδιακές στάσεις, αλλά η πρώτη στάση όπως προσφέρεται στα 190 ευρώ/Mwh στις 04.07.24, στα 300 ευρώ/Mwh στις 08.07.24 και στα 530 ευρώ/Mwh στις 10.07.24»).

Οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής
Στο 10μηνο του 2024 τα επιχειρηματικά δάνεια «έτρεξαν» με ρυθμό 8,5% - Με θετικό ρυθμό κινούνται τα καταναλωτικά, κλείνουν σταδιακά το αρνητικό έδαφος τα στεγαστικά
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής