Επιχειρήσεις

ΕΥΔΑΠ: Ποιες είναι οι επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ και τα μέτρα ενάντια στη λειψυδρία

Με «πακέτο» επενδύσεων – μέτρων που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς 5ετίας, επιχειρεί η ΕΥΔΑΠ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και κατ’ επέκταση της λειψυδρίας, που φαίνεται να «απειλεί» και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Χτες, η εισηγμένη ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη στου πρώτου 6μήνου 2024, κάνοντας λόγο για προγραμματισμένα έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης, εκ των οποίων τα 293 εκατ. αφορούν στη μείωση των διαρροών και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΔΑΠ ενώ τα υπολειπόμενα έργα αφορούν στο κράτος. 

Μάλιστα, σημειώνει ότι μετά από 2 χρόνια σχετικής ανομβρίας και την συνεπακόλουθη μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, η εταιρεία προχώρησε έγκαιρα σε κινήσεις μετριασμού των επιπτώσεων της λειψυδρίας με την ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης (γεωτρήσεις, λίμνη Υλίκη) και καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για την αποφυγή σπατάλης του φυσικού πόρου. Η εταιρεία επίσης, ως αρωγός του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει ήδη μελετήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μην απειληθεί η ασφαλής υδροδότηση των πολιτών, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο σε συνέντευξη τύπου.

Στην χρηματοοικονομική έκθεση, που συνοδεύει την ανακοίνωση μεγεθών α’ εξαμήνου, γίνεται μια περαιτέρω εξειδίκευση των επενδυτικών σχεδίων αλλά και των δράσεων που έχει αναλάβει ή θα αναλάβει η ΕΥΔΑΠ σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο / μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αναλυτικότερα, η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης:

  • Έργα για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης με στόχο τη μείωση των διαρροών 169.852.460 ευρώ (με ορίζοντας έως τον Δεκέμβριο 2029).
  • Μαζικές αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων υδρομετρητών και προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών 122.679.340 ευρώ (με ορίζοντας έως τον Δεκέμβριο 2029).
  • Ολοκλήρωση Επεμβάσεων στη Διώρυγα Θηβών του Υδραγωγείου Μόρνου 54.586.000 ευρώ (έως Δεκέμβριο 2028).
  • Αποκατάσταση της αμφίδρομης λειτουργίας του κλειστού Ενωτικού Υδραγωγείου Μόρνου-Μαραθώνα, Τμήμα Κλειδί – Δαφνούλα (Φ1800) 18.068.148 ευρώ (έως Ιανουάριο 2028).
  • Εργασίες συντήρησης, Αποκατάστασης Τοπικών Βλαβών και Μέτρων Ασφαλείας σε όλες τις Εγκαταστάσεις του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) 9.680.128 ευρώ (έως Δεκέμβριο 2025).
  • Διασφάλιση Υποδομών Μεταφοράς Ακατέργαστου Ύδατος Διώρυγας Κιθαιρώνα στην Ευρύτερη περιοχή Κοκκινίου (από Χ.Θ. 4+015 έως Χ.Θ 5+915( ύψους 23.930.400 ευρώ (Δεκέμβριος 2027).

Επιπλέον τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ και τα μεσο/μακροπρόθεσμα έργα που εξετάζονται είναι:

Βραχυπρόθεσμα μέτρα:

  • Ενεργοποιήθηκε η άντληση του κλάδου Υλίκης και οι γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα.
  • Προγραμματίζεται άμεσα να ενεργοποιηθούν οι γεωτρήσεις του Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού οι οποίες μέσω του Ενωτικού Υδραγωγείο Διστόμου θα τροφοδοτούν το Υδραγωγείο Μόρνου με ημερήσια παροχετευτικότητα 150.000m3.
  • Έχει δρομολογηθεί η αξιολόγηση του υπόγειου υδροφορέα περιοχής γεωτρήσεων Βασιλικών-Παρορίου.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα:

  • Η ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες). Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία.
  • Η επιλογή της αφαλάτωσης ως στρατηγική εφεδρεία ή/και ως μέτρο άμεσης υλοποίησης.
  • Το πενταετές πρόγραμμα έργων βελτιστοποίησης της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης με στόχο την μείωση των διαρροών, ύψους 170 εκ. ευρώ και μαζικών αντικαταστάσεων πεπαλαιωμένων υδρομετρητών με έξυπνους μετρητές προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ.

Μακροπρόθεσμα μέτρα:

  • Πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από την Λίμνη Κρεμαστών.
  • Η επαναχρησιμοποίηση ύδατος προερχόμενου από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Η εισηγμένη, ωστόσο, αναφέρει ότι οι εναλλακτικές πηγές υδροληψίας είναι αρκετά πιο ενεργοβόρες από το κυρίως υδροδοτικό σύστημα που λειτουργεί βαρυτικά. Σημειώνεται, όμως, ότι η ευθύνη της επάρκειας του φυσικού πόρου για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών καθώς του αυξημένου λειτουργικού κόστους, βαραίνει το κράτος το οποίο έχει και την κυριότητα όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα