Επιχειρήσεις

ΕΥΔΑΠ: Πώς σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί και να αναβαθμίσει το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια

Μπορεί για τα επόμενα χρόνια η λειτουργία και συντήρηση της υποδομής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια (ΚΕΛΨ) να αποτελεί υπόθεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ (μετά από σχετικό διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η ΕΥΔΑΠ), με το συγκεκριμένο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) να έχει ολοκληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας, ωστόσο, φαίνεται ότι στην ΕΥΔΑΠ ετοιμάζονται από τώρα… για τις επόμενες δεκαετίες.

Η διοίκηση, λοιπόν, της ΕΥΔΑΠ ετοιμάζει μελέτη για νέο κύκλο επενδύσεων στην Ψυττάλεια, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της (π.χ. ανακυκλωμένο νερό, λάσπη κ.α.).

Στην εισηγμένη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της Αττικής, σχεδιάζουν ένα νέο πλάνο περαιτέρω αξιοποίησης των υποδομών στο νησί της Ψυττάλειας, εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κ.λπ.), στην επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, στην περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ κ.α.

Στελέχη της ΕΥΔΑΠ έχουν κάνει λόγο για προκήρυξη διαγωνισμού, μέσα στο 2024, για την ανάθεση σε διεθνή οίκο μελετών με εξειδίκευση στην ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να σχηματιστεί μια νέα πρόταση.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της μελέτης θα αφορά κυρίως την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων ανά κυβικό μέτρο λυμάτων που θα προκύψει ύστερα από σύγκριση με άλλες αντίστοιχες μονάδες παγκοσμίως, την καλύτερη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού και τη βέλτιστη αξιοποίηση των προϊόντων της επεξεργασίας (βιολογική ιλύς, βιοαέριο, βιομεθάνιο, υδρογόνο, φώσφορο, κλπ.) κυρίως για την παραγωγή ενέργειας.

Στόχος επίσης είναι και η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Στη μελέτη θα περιλαμβάνεται επίσης πρόταση για ένταξη νέων έργων, σε συνδυασμό με τα πραγματικά φορτία λειτουργίας του ΚΕΛΨ και τις απαιτήσεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Επιπλέον θα προσδιοριστούν και θα ιεραρχηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο ΚΕΛΨ, ο χρόνος συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις, τυχόν αναγκαίες νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ενώ θα καταρτιστεί τελική πρόταση επεμβάσεων βελτιστοποίησης και λεπτομερής υπολογισμός της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, η οποία έχει ήδη μειωθεί κατά 17%.

Περαιτέρω θα υποβληθούν προτάσεις για μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για το τεχνικό τεύχος για την μεικτή σύμβαση έργων και υπηρεσιών της επόμενης σύμβασης για τη συντήρηση και λειτουργία της Ψυττάλειας, έργο που σηματοδοτεί έναν ακόμη επενδυτικό κύκλο για την ΕΥΔΑΠ.

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΛΨ, ή αλλιώς η «αποχέτευση» της Αττικής, είναι ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη με δυναμικότητα σχεδιασμού 5.600.000 ισοδύναμου πληθυσμού. Είναι ο κύριος αποδέκτης των λυμάτων της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου, με μέση ημερήσια παροχή 680.000 κ. μ. εισερχομένων αστικών λυμάτων και προεπεξεργασμένων στην πηγή υγρών βιομηχανικών αποβλήτων.

Επιπλέον στο ΚΕΛΨ καταλήγει και ποσότητα όμβριων υδάτων μέσω του παντορροϊκού δικτύου που προέρχεται από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (1% περίπου του συνολικού δικτύου).

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα