Επιχειρήσεις

ΕΥΔΑΠ: Χαμηλοί μέχρι νεοτέρας παραμένουν οι λογαριασμοί ύδρευσης – Επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ και πλάνα επέκτασης

Χαμηλά μέχρι… νεοτέρας παραμένουν τα τιμολόγια στους λογαριασμούς ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ

Ειδικότερα, την εφαρμογή του νέου θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου αναμένουν στην ΕΥΔΑΠ ώστε, σε συνεργασία πάντα με το δημόσιο (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και τον νέο Ρυθμιστή (ενέργεια, αποβλήτων και υδάτων), να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τα νέα τιμολόγια ύδρευσης στην Αττική. 

Αυτό ανέφερε χτες (25.4.2024), μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης. Τόνισε πάντως ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων και η συνεχής προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ έχουν ως στόχο τη συγκράτηση των τιμολογίων. 

Να αναφέρουμε ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όπως αρκετές φορές έχει πει ο κ. Σαχίνης, έχει ως στόχο την διατήρηση των τιμολογίων ύδρευσης στην Αττική σε χαμηλά επίπεδα ή έστω, εφόσον η Ρυθμιστική Αρχή «υποδείξει» ανατιμήσεις, αυτές να είναι μικρές ή λελογισμένες. 

Κατά τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, έχουμε ένα από τα φθηνότερα, όπως και ποιοτικότερα, νερά παγκοσμίως. Όπως, όμως, σημείωσαν οι άνθρωποι της ΕΥΔΑΠ, η διατήρηση των τιμολογίων σε αυτά τα επίπεδα προϋποθέτει και την ωρίμανση μιας σειράς δράσεων που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Βάσει νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, η ΕΥΔΑΠ αποκτά δυνατότητα άσκησης εκτός Αττικής (π.χ. σε Βοιωτία, Φωκίδα, Κορινθία) δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους, ευελιξίας για ανάπτυξη σε ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού, απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης της συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος καθώς και την συντήρηση φρεατίων και διασυνδετηρίων αγωγών ομβρίων. 

Αυτά τα πλάνα αναμένεται, εφόσον υλοποιηθούν, να φέρουν έσοδα και κέρδη στην ΕΥΔΑΠ. Σε συνεννόηση, πάντα, με το ΥΠΕΝ και τη Ρυθμιστική Αρχή, μέρος αυτών των κερδών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα σε τυχόν ανατιμήσεις. Επίσης, η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί με διάφορες κινήσεις (προώθηση ΑΠΕ κ.α.) να μειώσει το ενεργειακό της κόστος ώστε να έχει περιθώρια να προτείνει τη μη αύξηση τιμών στους λογαριασμούς. 

Για παράδειγμα, πέρυσι η εταιρεία πέτυχε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 6 εκατ. περίπου κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 26% (-11,5 εκατ. και των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 3% (-3,4 εκατ.), ενώ φέτος ευελπιστεί, αναλόγως συνθηκών, να πετύχει μείωση 10 εκατ. ευρώ στα κόστη ενέργειας.

Επίσης, αναμένεται να «βγει» και διαγωνισμός σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για τους «έξυπνους υδρομετρητές», που όμως θέλει χρόνο ωρίμανσης (στην δεκαετία να αλλάξουν 2,5 εκατ. μετρητές), ενώ ξεκινάει και νέο πιλοτικό πρόγραμμα με την ΑΔΜΗΕ για χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα αυτόν.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΥΔΑΠ προωθεί δεκαετές επενδυτικό πλάνο 2,1 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ), έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ), έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ), έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ).

 Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Σύμφωνα επίσης με όσα είπε ο κ. Σαχίνης, το 2023 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2022, η οποία είχε ανέλθει σε 30,45 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 140% συγκρινόμενη με την απορρόφηση του 2021 που ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ.

Για το 2024 διοίκηση της εισηγμένης «βλέπει» επενδύσεις 81,6 εκατ. το 2024 που θα εκτιναχθούν στα 204,5 εκατ. ευρώ το 2025.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα