Σε στρατηγική αναθεώρηση προχώρησε η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) για την αύξηση της κερδοφορίας της, μειώνοντας την παραγωγή μπίρας σε λιγότερο από 200.000 εκατόλιτρα, όπως σημείωσε χθες (4.3.2025) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικήτας Ασπιώτης, σε δημοσιογραφική συνάντηση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ασπιώτης δήλωσε ότι το 2024 δόθηκε έμφαση σε προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, ενώ η επιχείρηση εντάχθηκε στο καθεστώς των μικροζυθοποιών για να επωφεληθεί από σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της ΕΖΑ στην Αταλάντη έχει τη δυνατότητα παραγωγής έως και 800.000 εκατόλιτρων μπίρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ως αποτέλεσμα των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της προσαρμογής της εταιρείας στις ανάγκες της αγοράς, το 2024 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του EBITDA κατά 55% και βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους.
Το ίδιο έτος, το μεικτό κέρδος προ αποσβέσεων της ΕΖΑ αυξήθηκε κατά 7%, φτάνοντας τα 13 εκατ. ευρώ με το μεικτό περιθώριο κέρδους να ανέρχεται σε 44%, έναντι 38% το 2023, παρά την μείωση του κύκλου εργασιών (τζίρου) κατά 9% λόγω του στοχευμένου περιορισμού του παραγόμενου όγκου σε 200 χιλιάδες HL και της έμφασης σε προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Συγκεκριμένα, ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 29 εκατ. ευρώ το 2024, έναντι 31,5 εκατ. ευρώ το 2023.
Το EBITDA ανήλθε σε 2,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων επανήλθαν σε οριακά θετικό πρόσημο, βελτιωμένα κατά 1 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πωλήσεις φιάλης και βαρελιού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, ρυθμός ανάπτυξης μεγαλύτερος σε σχέση με την αγορά μπύρας για το 2024, γεγονός που ώθησε την αύξηση της κερδοφορίας.
Το 75% των πωλήσεων της εταιρείας αφορά την αγορά της HORECA, με το υπόλοιπο 25% να προέρχεται σούπερ μάρκετ και μικρά σημεία λιανικής. «Θέλουμε να μεγαλώσουμε οργανικά μέσα από τη HORECA», υπογράμμισε ο κ. Ασπιώτης.
Σημειώνεται ότι η μέση ετήσια κατανάλωση μπίρας ανά άτομο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 λίτρα και αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά με το Net Debt (Δάνεια μείον Διαθέσιμα) μειώθηκε στα 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε αναμορφωμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 7 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2025, ανέρχεται στα 18,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,6 εκατ. ευρώ και 7,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023 και 2022 αντίστοιχα.
Η μείωση του δανεισμού, θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα της χρήσης 2025, καθώς τα χρηματοοικονομικά έξοδα θα διαμορφωθούν χαμηλότερα, κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω τις ταμειακές ροές.
«Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024, σε συνέχεια του επιτυχημένου 2023, αποδεικνύουν τη δυναμική μας και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Ασπιώτη, το 2026 αναμένεται η επανάκτηση της κερδοφορίας, ενώ οι στόχοι της εταιρείας για το 2025 αφορούν τις ταμειακές ροές και το EBITDA της.
Νέες μπίρες και έμφαση στην παραγωγή τους χωρίς αλκοόλ
Μια νέα δυναμική εποχή ανάπτυξης ξεκίνησε για την ΕΖΑ το 2025, με στρατηγικές επενδύσεις που ενισχύουν τη θέση της στην αγορά μπίρας.
Ειδικότερα, η εταιρεία το 2024 προχώρησε στη διάθεση καινοτόμων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών. Τα νέα προϊόντα της ΕΖΑ είναι η PILS HELLAS Radler 2%, η PILS HELLAS 0,0% και η A Toda Madre. Το 2024, επίσης, η εταιρεία εξαγόρασε την ΠΕΙΡΑΪΚΗ, εμπλουτίζοντας έτσι το χαρτοφυλάκιό της.
Μιλώντας για την κατηγορία μπίρας χωρίς αλκοόλ, ο κ. Ασπιώτης τόνισε ότι τους ενδιαφέρει πολύ η επένδυση σε αυτή την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι θα αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, γιατί όσο περνάνε οι γενιές καταναλώνουν όλο και λιγότερο αλκοόλ. Σήμερα, η κατηγορία μπίρας χωρίς αλκοόλ αφορά μόνο το 3% της συνολικής αγοράς.