«Στην ενέργεια, η πράσινη μετάβαση είναι φθηνή, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους και απαλλάσσει την Ελλάδα από την ενεργειακή και εθνική υποτέλεια». Με αυτή τη φράση τοποθετήθηκε ο Γιώργος Περιστέρης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, μιλώντας στο συνέδριο Renewable and Storage Forum του Energypress
Αναφερόμενος δε, στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τις απέδωσε σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα παραγωγών χωρών που εκμεταλλεύονται το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και θύμισε ανάλογες ενεργειακές κρίσεις με τα ορυκτά καύσιμα στο παρελθόν τις δεκαετίες του ’70. ’80 και ‘90.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξορθολογισμός κόστους
Ο κ. Περιστέρης, τόνισε επίσης, ότι οι σωστές πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε ένα κόστος αιολικής και φωτοβολταϊκής μεγαβατώρας στη χώρα μας για τις νέες εγκαταστάσεις κάτω από €55/MWh, κόστος που συνεχίζει να μειώνεται.
Αντίθετα, οι τεράστιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ( άνθρακας, λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο)συνεχίζουν επί δεκαετίες να αυξάνουν, έχοντας φτάσει σήμερα σε απίστευτα νούμερα: στη νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι επιδοτήσεις αυτές, μόνο για το 2020, ανέρχονται σε 5,9 τρις δολάρια ή σε 6,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, ανέφερε ότι αν δεν είχε υπάρξει η καθυστέρηση στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και στο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, το πρόβλημα θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη επεσήμανε ότι τα νοικοκυριά πρέπει να προστατευθούν από τη συγκυριακή ακρίβεια μέσα από την επιδότηση των τιμών. Η επιδότηση αυτή πρέπει να προέλθει από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να απογυμνώσει τον ΕΛΑΠΕ ο οποίος αποτελεί και το βασικό εργαλείο στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ, γιατί τότε θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή λιγότερες ΑΠΕ, υψηλότερες τιμές ενέργειας.
Η κλιματική κρίση
Το 2021 είναι μέχρι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη γη και ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε, είπε ο κ. Περιστέρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη απειλή ως παραθαλάσσια μεσογειακή χώρα, αφού η κλιματική κρίση την οδηγεί σε ταχύτατη ερημοποίηση.
Η μόνη πειστική απάντηση στη ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, στις πλημμύρες και τους χιονιάδες, τους καύσωνες και τις πυρκαγιές είναι η απανθρακοποίηση, είπε, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ΑΠΕ και Αποθήκευση.
Τέλος, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, είπε ότι το 66,5% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τόνισε πως όταν τα 2/3 της ενέργειας είναι εισαγόμενα, ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος και πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή – και τελικά εθνική – υποτέλεια.
Την χαρακτήρισε μάλιστα διπλή υποτέλεια: και στα ξένα συμφέροντα και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες. Ο λιγνίτης είναι βέβαια δικός μας, είπε, αλλά δυστυχώς ως κακής ποιότητας είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος.