Site icon NewsIT
15:24 | 25.10.24

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος στο ΣΔΙΤ για το αρδευτικό έργο του Νέστου

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος στο ΣΔΙΤ για το αρδευτικό έργο του Νέστου
Newsit Newsroom

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έγινε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς. Το έργο έχει προϋπολογισμό 169.500.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με παράλληλη χρηματοδότηση 51.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό ποσό στα 220.500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε υποβάλει τη δεσμευτική της προσφορά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης, και ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δικαιολογητικών συμμετοχής  – τεχνικής και οικονομικής προσφοράς, καθώς και την ανάδειξη του Προσωρινού Αναδόχου για το έργο ΣΔΙΤ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0.

Το εν λόγω έργο είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ και το μεγαλύτερο του προγράμματος Ύδωρ 2.0, για το οποίο ολοκληρώνεται η πολύ σημαντική διαδικασία ανάδειξης Προσωρινού Αναδόχου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία και για τα υπόλοιπα τρία αρδευτικά έργα του προγράμματος Ύδωρ 2.0 τις επόμενες ημέρες.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών, καθώς και την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, η οποία παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι 25 έτη, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου. Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής υποδομών:

1. Των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής), που περιλαμβάνουν:

  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών.
  • Επισκευή της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας από την κεφαλή της (κατάντη των έργων υδροληψίας Τοξοτών).
  • Νέα διώρυγα μεταφοράς τραπεζοειδούς διατομής, μεταβλητής παροχής, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών τεχνικών έργων λειτουργίας της.
  • Δύο αντλιοστάσια και δύο αναρρυθμιστικές δεξαμενές.

2. Των έργων μεταφοράς και διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης στις πέντε αγροτικές εκτάσεις, Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας – Πεζούλας, που περιλαμβάνουν:

  • Κεντρικούς αγωγούς μεταφοράς και διανομής νερού, πέντε αντλιοστάσια και επτά αναρρυθμιστικές δεξαμενές.
  • Δίκτυα άρδευσης Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας – Πεζούλας.

3. Την εγκατάσταση έξυπνων αρδευτικών συστημάτων (συστήματα τηλεμετρίας – τηλελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λ.π.).

Πότε παραδίδεται το έργο

Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά στην υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) και θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε 18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.

Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version