Στο 24ο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο που έλαβε μέρος στην Ύδρα μίλησαν χθες (24.5.2024) οι CEO της NN Φιλίππα Μιχάλη, της Interamerican Γιάννης Καντώρος και της HDI Global Κωνσταντίνος Δεμερτζόγλου για το πως τα πηγαίνει ο κλάδος της ασφάλισης.
Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι CEO στο συνέδριο αυτό σχολίασαν με ποιους τρόπους μπορεί να μειωθεί το κενό προστασίας (protection gap) που είναι αρκετά μεγάλο στη χώρα μας. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σχετικά με τις βλέψεις για τον κλάδο ασφάλισης και τον ρόλο του σε κοινωνικά προβλήματα σαν το συνταξιοδοτικό και τις φυσικές καταστροφές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχίζοντας τον διάλογο, η CEO της NN Φιλίππα Μιχάλη τόνισε ότι υπάρχει χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση λόγω του ελλείμματος χρηματοοικονομικής παιδείας και της στάσης της Πολιτείας, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να αντιληφθούν το ρίσκο και απαξιώνουν τις προσφερόμενες ασφαλιστικές λύσεις, ενώ η Πολιτεία αμελεί να θεσπίσει κίνητρα, αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κάποια βήματα της Πολιτείας υπέρ του ασφαλιστικού τομέα.
Συνεχίζοντας ο CEO της Interamerican Γιάννης Καντώρος ανέφερε την αναγκαιότητα ανάδειξης των ασφαλιστικών εταιρειών ως μέρος της λύσης, ώστε να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι: «Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασιών Πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών, με τις κοινωνίες αυτές να έχουν δώσει απαντήσεις στα προβλήματά τους. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε σε ένα ολοκληρωμένο διάλογο, παρά τα βήματα που γίνονται».
Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η αγορά μπορεί να καλύψει και να αντέξει πολύ μεγαλύτερο ύψος κινδύνων. Ωστόσο, έχουν και οι ηγέτες τις ευθύνες τους. Αν περιμένουν άλλα δέκα ή είκοσι χρόνια μέχρις ότου να πειστεί η κοινωνία και δεν αναλάβει από τώρα δράση, τότε θα είναι πολύ αργά. Η Πολιτεία θα πρέπει να δράσει άμεσα με πρωτοβουλίες και με μεταρρυθμίσεις».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο δημογραφικό ζήτημα αναφέρθηκε η Φιλίππα Μιχάλη, τονίζοντας πως στη χώρα μας ανακαλύψαμε μόλις τώρα ένα πρόβλημα που εξελισσόταν εδώ και δεκαετίες, αλλά εμείς το παραμερίζαμε. Σήμερα δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε το ίδιο και θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα σύστημα τριών πυλώνων.
Αναφορικά με το δημογραφικό ζήτημα, η κ. Μιχάλη ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες και ότι τα φορολογικά κίνητρα συμβάλλουν στη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Με αυτά οι νέοι θα μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα το μέλλον τους.
Σύμφωνα με τον κ. Καντώρο, δεν απειλούνται μόνο οι συντάξεις από το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και η υγεία εξηγώντας ότι: «Με τον ελληνικό πληθυσμό να γερνάει συνεχώς, αν δεν δώσουμε έμφαση στο day care και στο long term care, σε λίγα χρόνια θα χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο σε κάθε γειτονιά. Δυστυχώς, παρατηρείται τάση αναβλητικότητας».
Κλέινοντας ο CEO της HDI Global Κωνσταντίνος Δεμερτζόγλου επισήμανε πως «η κυβερνητική πρόθεση για υποχρεωτική ασφάλιση των εταιρειών με ετήσιο κύκλο εργασιών χαμηλότερο των δύο εκατ. ευρώ σίγουρα είναι θετική, αλλά αν φτάνουμε να υποχρεώνουμε με νόμο τους επιχειρηματίες να ασφαλιστούν, κάτι δεν πάει καλά.
Από τις επιχειρήσεις που έχουν ένα εργαζόμενο, είναι ασφαλισμένο μόνο το 40%, χωρίς να ξέρουμε το πόσο σωστά ασφαλισμένες είναι. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Εμείς ως ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να πείσουμε τους επιχειρηματίες πως λειτουργούμε για το δικό τους όφελος».