Συνέχεια στην πτωτική πορεία του κόστους των μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας αναμένει η εταιρεία αναλύσεων Rystad Energy.
Πρόκειται για έργα που υλοποιούνται πλέον και στην Ελλάδα με στόχο το να αποθηκεύεται η παραπανίσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικά και φωτοβολταϊκά ώστε να μην πηγαίνει χαμένη. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση για τον κλάδο, το κόστος της εν λόγω τεχνολογίας βρέθηκε πέρυσι στο ιστορικό χαμηλό των 300 δολαρίων ανά κιλοβατώρα, ενώ οι ενδείξεις σήμερα τείνουν προς περαιτέρω πτώση τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό της επενδυτικής όρεξης που υπάρχει διεθνώς για μπαταρίες είναι ότι πέρυσι οι εγκαταστάσεις διπλασιάστηκαν ετησίως και φέτος προβλέπεται να φτάσουν σε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τις 130 γιγαβατώρες νέων μονάδων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τα επόμενα 3 – 4 χρόνια εκπροσωπούν μια χρυσή εποχή για τις επενδύσεις στις μπαταρίες. Αυτό θα συμβεί με οδηγό την ωρίμανση της τεχνολογίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων, την αυξημένη ζήτηση λόγω των ΑΠΕ και την ολοκλήρωση των ρυθμιστικών πλαισίων», τονίζεται σχετικά από τη Rystad.
Σύντομα τα πρώτα έργα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας διενεργήθηκαν ήδη οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί για έργα αποθήκευσης ενέργειας και πλέον τα έργα μπαίνουν σταδιακά στο στάδιο της υλοποίησης, αφού εξασφάλισαν τη στήριξή τους. Μάλιστα, έχουν τεθεί σφιχτά χρονοδιαγράμματα αφού το ελληνικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως αυτού του είδους τις μονάδες.
Φέτος πρόκειται να ακολουθήσει ακόμη μια δημοπρασία με το σύνολο της προσφερόμενης ισχύος και στους τρεις διαγωνισμούς να φτάνει τα 1.000 MW, ενώ μεγάλα ονόματα του ενεργειακού κλάδου έλαβαν μέρος.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η τροποποίηση των αδειών πολλών υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ ώστε να προσθέσουν μπαταρία και να εξασφαλιστούν απέναντι στο «τσουχτερό» φαινόμενο των περικοπών που συμβαίνει όταν η πράσινη παραγωγή ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, αναγκάζοντας το διαχειριστή να δώσει τις σχετικές εντολές προς τους παραγωγούς.
Τέλος, στους επόμενους διαγωνισμούς του ΥΠΕΝ για νέα έργα ΑΠΕ έχει θεσμοθετηθεί το να περιλαμβάνουν μπαταρίες σε αντίθεση με το παρελθόν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) έχει δώσει μέχρι στιγμής άδειες για έργα ΑΠΕ+ μπαταρία με συνολική ισχύ άνω των 9,3 GW.