Επιχειρήσεις

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ – Ποια είναι τα οφέλη

Ξεκινάει και επίσημα η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του νέου «Κυβερνητικού Πάρκου Αντρέας Λεντάκης» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως διενεργούσα τον διαγωνισμό αρχή, στο όνομα, για λογαριασμό και κατ’ εντολή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκηρύσσει δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «Κυβερνητικό Πάρκο Αντρέας Λεντάκης».

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, διάρκειας έως 30 ετών, και αρχικής εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Οι «μνηστήρες», όμιλοι από κατασκευές, ανάπτυξη ακινήτων κ.α., θα πρέπει να εκδηλώσουν το αρχικό τους ενδιαφέρον έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Θα ακολουθήσει έλεγχος των φακέλων συμμετοχής και εν συνεχεία το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει ποιοι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν στην επόμενη φάση που θα καταλήξει σε υποβολή δεσμευτικών προσφορών, προφανώς από το 2025.

Το έργο αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του «Κυβερνητικού Πάρκου Ανδρέας Λεντάκης», και περιλαμβάνει την δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων καθώς και αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» για την ευρύτερη περιοχή, στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Όπως έχουν αναφέρει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το «Κυβερνητικό Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης» θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων όπου στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός Αττικής.

Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.
Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ).

Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα