Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μεταφορά νερού με τάνκερ από τον Αχελώο ποταμό μέσω Αστακού
Σε «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκεται σήμερα η Αττική λόγω της δραστικής μείωσης των αποθεμάτων νερού τα τελευταία 2-3 χρόνια που έχει προκαλέσει η λειψυδρία, με τον κίνδυνο για «κόκκινο» συναγερμό να παραμονεύει σε 3 χρόνια από τώρα, σύμφωνα με χθεσινή (17.12.2024) δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, σε συνέντευξη Τύπου.
Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε, σχετικά με τη λειψυδρία, ότι «από το 2022 στο 2023, από τα 400 εκατ. περίπου κυβικά μέτρα νερού, που καταναλώνονται στην Αθήνα, μας λείψανε πέρυσι τα 157 κ.μ. Φέτος, μας λείψανε 291 κ.μ. Αν δεν κάνουμε κάποια ενέργεια και συνεχιστεί η κατάσταση του τελευταίου δωδεκαμήνου, θα μείνουμε από νερό σε δύο χρόνια και, αν συνεχιστεί η κατάσταση της προηγούμενης χρονιάς, θα μείνουμε από νερό σε τέσσερα χρόνια. Βάλτε ένα μέσο όρο σε τρία χρόνια».
Για την οριστική αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης της Αττικής, ο κ. Σαχίνης έκανε λόγο για δύο πλάνα επενδύσεων. Το πρώτο πλάνο είναι η επένδυση προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για τις δύο πρώτες φάσεις του έργου στη λίμνη των Κρεμαστών, που αφορούν τη σύνδεση με τους παραπόταμους, Κρικελοπόταμο και Καρπενησιώτη. Η τρίτη φάση θα είναι η «είσοδος» στην λίμνη των Κρεμαστών. «Είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα εξασφαλίσει νερό στην Αθήνα για περισσότερα από 50 χρόνια», τόνισε ο ίδιος.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη φθηνότερη λύση σε σχέση με άλλες εναλλακτικές και έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος σχετικά με την αφαλάτωση, καθώς το νερό έρχεται με βαρύτητα. Υπολογίζεται ότι το κυβικό μέτρο νερού θα κοστίζει μόνο 15 σεντς. Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι η μικρή σχετικά δαπάνη κατασκευής, η ασφαλής λειτουργία και η μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Στόχος είναι να αρχίσει το 2025 και να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 ετών.
Άλλο έργο για την καταπολέμηση της λειψυδρίας είναι η αφαλάτωση στην περιοχή της Ιτέας, η οποία θα στοιχίσει γύρω στα 30 – 35 σεντς το κυβικό μέτρο νερού, δηλαδή στο 30% του κόστους μια κανονικής αφαλάτωσης.
Ως πλάνο «έκτακτης ανάγκης» παρουσίασε ο κ. Σαχίνης την μεταφορά νερού με μεγάλα τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου, έχοντας ως αφετηρία το λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, στην περιοχή Άσπρα Σπίτια και Θίσβη της Βοιωτίας, που απέχουν περίπου 5 χιλιόμετρα από το δίκτυο της.
Εάν μεταφερόταν νερό με τρία τάνκερ την μέρα από τον Αχελώο μέσω Αστακού, θα μπορούσε να φέρνουν 100.000 κυβικά νερού και να καλυφτεί το 10% των αναγκών της πρωτεύουσας. Το κόστος μεταφοράς ανά κυβικό ανέρχεται σε 80 σεντς.
«Σε συνεργασία με το Δημόσιο, τα έχουμε καθορίσει όλα ώστε να μη λείψει το νερό από την Αθήνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, προσθέτοντας: «Μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους είτε αυτά είναι σε επιχορηγήσεις είτε αυτά είναι σε δάνεια».
Τα αρδευτικά έργα στο Ελληνικό
Τα έργα του Ελληνικού έχουν δύο φάσεις, με την πρώτη να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Όσον αφορά τα έργα του εσωτερικού δικτύου, το Ελληνικό θα ποτιστεί με ανακυκλωμένο νερό από τη Lamda Development με επίβλεψη και συνεργασία της ΕΥΔΑΠ, στην οποία θα τα παραδώσει ιδιοκτησιακά με το πέρας της κατασκευής τους.
Άλλη επένδυση στο Ελληνικό ύψους 25 εκατ. ευρώ και αφορά την επέκταση της χωρητικότητας ορισμένων αγωγών, ώστε να ενισχυθεί η παροχή νερού της περιοχής των Νοτίων Προαστίων.
Για την ενίσχυση της παροχής νερού της περιοχής των Νοτίων Προαστίων, η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση της χωρητικότητας ορισμένων αγωγών.
Το έργο νέου τροφοδοτικού αγωγού θα ξεκινήσει από τα διυλιστήρια Γαλατσίου και θα καταλήξει στην περιοχή του Ελληνικού. Τώρα βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης της μελετικής, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και εκτιμάται ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει δημοπρατηθεί. Είναι ένα έργο το οποίο θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2025.