Επιχειρήσεις

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Ανάγκη για νέους κανόνες πρόσβασης στο σύστημα σε συνθήκες κορεσμού

Στην ανάγκη υιοθέτησης μίας νέας προσέγγισης στη χορήγηση όρων πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρικού δικτύου για τα νέα έργα ΑΠΕ, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στο 6ο Renewable & Storage Forum.

«Το πλαίσιο που είχε η χώρα μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο σύστημα είναι ξεπερασμένο και πρέπει να πάμε σε νέους κανόνες», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι πλέον έχει δεσμευθεί ο ηλεκτρικός χώρος συνολικά στο Σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο κορεσμού σε περιοχές όπως της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Εύβοιας πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο κ. Μάργαρης υπογράμμισε ότι οι Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης η οποία απαιτεί χρόνο, εμπεριέχει οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους και ως εκ τούτου απαιτείται προσοχή και από τις δύο πλευρές – από τον Διαχειριστή και τους επενδυτές. ⁠Ωστόσο, όπως ανέφερε, ο ρυθμός πρόσβασης ΑΠΕ στο δίκτυο είναι πολύ καλός, καθώς υπερβαίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ για τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της χώρας περιλαμβάνει 32 GW δεσμευμένου ηλεκτρικού χώρου, με 15 GW έργων σε λειτουργία, 15 GW έργων με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και 2 GW τα οποία προορίζονται για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός ανάπτυξης του δικτύου σε επίπεδο ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος το 2030 θα ανέλθει στα 28 GW.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 944 του 2019, που αναθεωρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε την ανάγκη νομοθετικών πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σχετικών αποφάσεων από τη ΡΑΑΕΥ, ώστε να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που να προστατεύει τόσο το ηλεκτρικό δίκτυο και τη λειτουργία του όσο και τους επενδυτές.

Επεσήμανε πώς στο νέο τοπίο της αθρόας εισροής ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία να προσαρμόζει την διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων σύνδεσης νέων παραγωγών «πράσινης» ενέργειας, ενσωματώνοντας τις λεγόμενες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα προβλέπει δέσμευση απορρόφησης ισχύος για ένα μέρος και όχι για το σύνολο της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα γνωρίζουν εξ αρχής οι επενδυτές προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Σε αυτή τη βάση, πρόσθεσε ότι απαιτείται προσοχή ως προς την «αγωνία» που παρατηρείται στην αγορά για την επιτάχυνση της διαδικασίας, δεδομένου ότι η παροχή Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και την επέκταση του δικτύου. «Αν πέσουμε θύματα της επιτάχυνσης, οι ΟΠΣ θα γίνουν “χαρτιά χωρίς αντίκρισμα”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής
Στο 10μηνο του 2024 τα επιχειρηματικά δάνεια «έτρεξαν» με ρυθμό 8,5% - Με θετικό ρυθμό κινούνται τα καταναλωτικά, κλείνουν σταδιακά το αρνητικό έδαφος τα στεγαστικά
ΤτΕ: Στα 590 εκατ. ευρώ η μέση μηνιαία εκταμίευση για δάνεια προς επιχειρήσεις, αρνητικός παραμένει ο ρυθμός στα δάνεια λιανικής