Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για να δοθεί χώρος στο δίκτυο για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών οδήγησαν σε αντιδράσεις άλλων ομάδων επενδυτών, που προσπαθούν να υλοποιήσουν τα έργα τους.
Πρόκειται για μια διαρκή μάχη στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια, αφού ο ηλεκτρικός χώρος έχει στενέψει και είναι πολύτιμος. Επίσης, η κόντρα έχει να κάνει και με το μέγεθος των έργων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μικροί επενδυτές που ανήκουν σε ενεργειακές κοινότητες και θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά, όμως θεωρούν ότι δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χθες (15.2.2024) με τοποθέτησή τους επισήμαναν ότι το ΥΠΕΝ αλλάζει για άλλη μια φορά τη σειρά προτεραιότητας για σύνδεση των έργων στο δίκτυο και επιδεινώνει τη θέση τους συγκριτικά με άλλα. Οι «μικροί» τόνισαν ότι σήμερα υπάρχει μια δεξαμενή έργων μεγαλύτερη των 10.000 MW τα οποία για να προχωρήσουν επενδυτικά και να μπορούν να εξασφαλίσουν δανειοδότηση πρέπει:
- είτε να κατοχυρώσουν ταρίφα μέσω διαγωνισμών,
- είτε να συνάψουν διμερή συμβόλαια απευθείας με καταναλωτές.
- είτε να βγουν στην ελεύθερη αγορά, αλλά η επιλογή αυτή κρίνεται ως μη ρεαλιστική καθώς καμία τράπεζα δεν αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει ένα έργο χωρίς εγγυήσεις.
Καθώς η «όρεξη» για διμερή συμβόλαια είναι περιορισμένη, οι επενδυτές στρέφονται αναγκαστικά στους διαγωνισμούς, όπου θα προσφερθεί στήριξη για έργα 2.000 MW.
Οι κοινότητες πιστεύουν ότι οι νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ επί της ουσίας τις αφήνουν απέξω με αποτέλεσμα να επωφεληθούν μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου.
Οι μικροί επενδυτές θέτουν ζήτημα «ενεργειακής δημοκρατίας», αφού ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως κανείς δεν θα μείνει πίσω στην πράσινη μετάβαση. Τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εκπροσωπεί περίπου 5.000 οικογένειες που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.