Σειρά μέτρων που καθορίζουν την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), με κάποια εξ αυτών να είναι στοχευμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο την Τρίτη (11.02.2025) σε συνέντευξη Τύπου.
Σκοπός είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών να «ανοίξει τις πύλες» τους και σε εκείνες τις ΜμΕ οι οποίες αναζητούν νέες πηγές κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους αλλά μέχρι τώρα η εισαγωγή τους έμοιαζε με… «όνειρο απατηλό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, τα μέτρα που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) παρέχουν μία γκάμα από πρόσθετα κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για την εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ διευκολύνουν τους όρους εισόδου και παραμονής σε αυτήν.
Αναπόφευκτα, η προσοχή στρέφεται κατά πρώτο λόγο στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Μία αγορά η οποία σχεδιάστηκε ακριβώς για να ενισχύσει τις μικρομεσαίες και σε πρώιμο στάδιο εταιρίες, που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, παρέχοντας τους ευέλικτα κριτήρια ένταξης και παραμονής.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΟΙΚ επεκτείνει τα κίνητρα που ίσχυαν έως τώρα για τους λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους, ωθώντας τους σε ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις σε μετοχές της Εναλλακτικής Αγοράς, παρέχοντας φορο-έκπτωση 50% για εισόδημα έως 300.000 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή, διευκολύνεται η μεταφορά μετοχών από την κύρια αγορά του ΧΑ στην Εναλλακτική. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως μία εταιρεία η οποία έκανε το βήμα εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, εάν σε κάποια φάση σταματήσει να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, δεν «πετιέται έξω» από το ΧΑ, αλλά οι μετοχές της μεταφέρονται και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά, όπου οι κανόνες είναι πιο ομαλοί. Ένα μέτρο «ενθάρρυνσης» των ΜμΕ που διστάζουν να κάνουν το βήμα της εισαγωγής.
Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο, αυξάνεται από 5 εκατ. σε 8 εκατ. ευρώ ετησίως το όριο για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου αντί ενημερωτικού δελτίου σε δημόσιες προσφορές μετοχών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως με την αύξηση του χρηματικού ορίου μετά από το οποίο η εταιρεία που θέλει να εισαχθεί στο ΧΑ, υποχρεούται σε έκδοση ενημερωτικού δελτίου, διευκολύνεται η πρόσβαση περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ καθώς το κόστος για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου, είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Φορο – κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Έλληνες
Μία από τις κυριότερες παρεμβάσεις που φέρνει το οικονομικό επιτελείο και αφορά στις ΜμΕ, προβλέπει την αύξηση της έκπτωσης δαπανών για την εισαγωγή τους στο ΧΑ. Προβλέπεται έτσι πως οι επιλέξιμες δαπάνες για την εισαγωγή των ΜμΕ στο ΧΑ, προσαυξάνονται κατά 100% με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ, και οι οποίες θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα για 3 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, μειώνεται από 15% σε 5% ο συντελεστής φορολογίας σε τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Με αυτή τη ρύθμιση, το οικονομικό επιτελείο απαλείφει μία «αδικία» εις βάρος των Ελλήνων επενδυτών, καθώς οι αλλοδαποί επενδυτές απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους φορολόγησης.
Σκοπός είναι, όπως ειπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, όχι μόνο η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ένα δικαιότερο και ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης, ενθαρρύνοντας τους να είναι «περισσότερο παρόντες» στη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Τέλος, θα εφαρμοστούν και στο αθηναϊκό χρηματιστήριο οι μετοχές με Πολλαπλά Δικαιώματα Ψήφου, όπως ισχύει ήδη σε ορισμένες χώρες, καθώς σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες εταιρειών δεν εισάγουν τις μετοχές της εταιρείας τους επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχό της. Όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, οι μετοχές με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου, θα επιτρέπουν στους ιδρυτές των υπό εισαγωγή εταιρειών να έχουν περισσότερες ψήφους ανά μετοχή από ό,τι οι νέοι επενδυτές, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος της επιχείρησής τους.