Να μπορούν να μπουν μπαταρίες και σε αιολικά πάρκα εκτός από τα φωτοβολταϊκά ζητά ο κλάδος, βρίσκοντας σύμμαχο και στον ΑΔΜΗΕ.
Όλα αυτά τη στιγμή που η παραγωγή των ΑΠΕ (ιδίως των φωτοβολταϊκών) δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει καταναλωτές τα μεσημέρια, καθώς ξεπερνά συνήθως τη ζήτηση εκείνες τις ώρες. Οι μπαταρίες υπόσχονται να αποθηκεύσουν το πλεόνασμα και να το διαθέσουν το απόγευμα, όταν τα φωτοβολταϊκά παύουν να παράγουν και η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ προσπαθεί να ενισχύσει την αποθήκευση με μπαταρίες ποικιλοτρόπως. Πραγματοποιήθηκαν ήδη οι δύο από τους τρεις διαγωνισμούς για αυτόνομες μονάδες μπαταριών και έπεται ο τρίτος εντός του τρέχοντος έτους. Επίσης, με νέα νομοθεσία προωθείται η προσθήκη μπαταριών συνολικής ισχύος 600 MW σε μονάδες φωτοβολταϊκών.
Εντούτοις, η ένωση αιολικής ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι το τελευταίο αυτό μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ανανεώσιμες τεχνολογίες εφόσον θα λειτουργήσει θετικά για ολόκληρο το σύστημα.
Ο γενικός διευθυντής, Π. Παπασταματίου, δήλωσε την Πέμπτη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι πρόκειται για ένα σωστό μέτρο που θα διευκολύνει την κατάσταση ευρύτερα και θα μειώσει εν τέλει τις περικοπές με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι πράσινοι παραγωγοί.
Τη διεύρυνση των μονάδων αποθήκευσης και σε άλλες τεχνολογίες πλην των φωτοβολταϊκών στηρίζει και ο ΑΔΜΗΕ, αφού ο γενικός διευθυντής ρυθμιστικής πολιτικής, Νίκος Μπουλαξής, είπε ότι έτσι θα διευρυνθεί ο ηλεκτρικός χώρος.
Ο κ. Μπουλαξής παρέθεσε και τα τελευταία στοιχεία για τις ΑΠΕ στη χώρα μας: Σήμερα λειτουργούν έργα 14,3 GW, εκ των οποίων 6,4 GW συνδεδεμένα στο δίκτυο μεταφοράς και 7,9 GW στο δίκτυο διανομής, δηλαδή στη μεση-χαμηλή τάση. Επίσης, έχουν χορηγηθεί όροι σύνδεσης για έργα συνολικής ισχύος 15,73 GW, από τα οποία 14,94 GW στο δίκτυο μεταφοράς.