Τα Μύδια Πιερίας, που καλλιεργούνται κατά χιλιάδες τόνους, σε πεντακάθαρα νερά, δυτικά του Θερμαϊκού, από το Συνεταιρισμό Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, αποτελούν ένα δυνατό brand name για τις αγορές του εξωτερικού, αλλά κι ένα διατροφικό «θησαυρό» με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Καλλιεργούνται σε μία έκταση 1.685 περίπου στρεμμάτων με αυστηρές προδιαγραφές και τακτικούς ελέγχους των νερών, προσφέροντας απασχόληση σε 70 περίπου οικογένειες. Το τελικό προϊόν είναι εξαιρετικό γι’ αυτό και τα Μύδια Πιερίας αναγνωρίζονται από τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βέλγιο, Γαλλία Ιταλία, Ισπανία, όπου εξάγεται περίπου το 95% της παραγωγής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόθεση ωστόσο του Συνεταιρισμού και των φορέων της περιοχής αποτελεί η αύξηση της κατανάλωσης στην Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό πρέπει να προηγηθεί η αναγνώριση από τους Έλληνες της υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν τα μύδια, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας εξαιρετικός μεζές, κατάλληλος να δημιουργήσει από απλές συνταγές μέχρι την υψηλή γαστρονομία.
Ωστόσο, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, γι’ αυτό και οι μυδοκαλλιεργητές καταβάλλον σημαντικές προσπάθειες να διαδώσουν τα οφέλη που έχουν τα μύδια σε όλους τους τομείς, από την υγεία και τη γαστρονομία μέχρι την οικονομία της χώρας, με υποστηρικτές το Επιμελητήριο Πιερίας και μέσο προβολής το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Μύδια Πιερίας Ανώτερης ποιότητας”.
Η σχέση της Ελλάδας με τα μύδια
Η θέση της Ελλάδας στην παραγωγή μυδιών δεν είναι αμελητέα, καθώς αποτελεί την 5η κατά σειρά χώρα στην Ευρώπη. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% καλλιεργείται στην Πιερία, ενώ ακολουθεί με ποσοστό άνω του 20% ο νομός Ημαθίας, με τη Θεσσαλονίκη να διαθέτει εγκαταστάσεις όπου καλλιεργείται το 10% και πλέον της συνολικής παραγωγής μυδιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σχέση της Πιερίας με τα μύδια ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι στο ευλογημένο αυτό μέρος μπορούν να αναπτυχθούν εξαιρετικής ποιότητας μύδια με ταχύτατους ρυθμούς, γι’ αυτό και υιοθέτησαν τεχνογνωσία από τη γειτονική Ιταλία, για να αναπτύξουν επαγγελματικά τον κλάδο. Υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας υπήρξαν η Νομαρχία Πιερίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επισήμως, η δραστηριότητα του τοπικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου ξεκίνησε το 1994.
Μια μέρα με τους μυδοκαλλιεργητές
Μέσω του προγράμματος Mussels of Pieria και με φορέα το Επιμελητήριο Πιερίας, που αποσκοπεί στην προώθηση του εξαιρετικού διατροφικού θησαυρού που αντιπροσωπεύουν τα Μύδια Πιερίας, ομάδα δημοσιογράφων ενημερωθήκαμε για τον μαγικό κόσμο του μυδιού, από την παραγωγή και ωρίμανση που χρειάζεται 9 μήνες, μέχρι την κατανάλωση στο πιάτο από εστιατόρια της περιοχής και τον διάσημο σεφ Πέτρο Συρίγο.
Στόχος του προγράμματος αποτελεί η ενημέρωση των καταναλωτών στην Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Στην Ελλάδα, το μύδι κερδίζει όλο και περισσότερο μια θέση στην κουζίνα, όπως αποτυπώνεται και στην τιμή του, φθάνοντας από τα 40 λεπτά, στο 1 ευρώ σε διάστημα 2 ετών. Στο οδοιπορικό, από τη θάλασσα και τα καϊκια που αλιεύουν τα μύδια μέχρι τα εστιατόρια και τα αξιοθέατα της περιοχής, τους δημοσιογράφους συνόδευσαν ο Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών του Μακρύγιαλου Πιερίας και ο συνεργάτης του Σάββας Ρούσσος, οι οποίοι παρείχαν σημαντικές πληροφορίες.
Η συμβολή του Επιμελητηρίου Πιερίας
Στην προσπάθεια διάδοσης των μυδιών στην Ελλάδα και της αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζουν στους πολλαπλούς τομείς της οικονομίας και της γαστρονομίας, καθοριστική είναι η συμβολή του Επιμελητηρίου Πιερίας, με πρόεδρο τον δραστήριο επιχειρηματία Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο πρόεδρος μίλησε για τη στήριξη του Επιμελητηρίου στα εξαγωγικά βήματα των επιχειρήσεων κι αναφέρθηκε στον οδηγό εξωστρέφειας, μία νέα έκδοση που απευθύνεται στις επιχειρήσεις και δη τις μικρομεσαίες, αλλά και στην πρωτοβουλία για πιστοποίηση όλων των προϊόντων που παράγει ο νομός Πιερίας, μεταξύ των οποίων και τα μύδια. Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάδειξη τοπικών προϊόντων, το Επιμελητήριο Πιερίας έχει βραβευτεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.