Τελευταία ημέρα για το εργοστάσιο της Πίτσος η σημερινή, καθώς έτσι υλοποιείται η απόφαση που έλαβε η γερμανική Bosch Siemens Hausegerate (BSH) το 2017 να βάλει λουκέτο στη μονάδα του Ρέντη και ταυτόχρονα να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.
Αντιμέτωποι με το οριστικό λουκέτο, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αγωνία τους, ενώ ευελπιστούν ότι η πρόταση που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Πυραμίς Μεταλλουργία, Νίκος Μπακατσέλος για επαναλειτουργία της μονάδας υπό την ομπρέλα της εταιρείας του, θα λάβει το «πράσινο φως».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι έχουν αφεθεί στην «τύχη» τους και ταυτόχρονα ζητούν την επανεκκίνηση παλαιότερου σχεδίου της Κυβέρνησης για στήριξη επενδυτικού προγράμματος από το γερμανικό όμιλο, που θα δημιουργούσε 700 θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους «Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της Πίτσος. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει το λουκέτο της Πίτσος και στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Συνομοσπονδία, για ακόμη μία φορά και τώρα την ύστατη στιγμή, ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες. Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, δεν μπορεί να αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες εργαζόμενους και να μη λαμβάνει καμία πρωτοβουλία που θα αποτρέψει το λουκέτο στην Πίτσος».
Στην ίδια επιστολή, η ΓΣΕΕ κάνει αναφορά στην ανάπτυξη και στα σχέδια της Κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν σημαίνει να κλείνουν εργοστάσια που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική οικονομία και να οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι».
Η ιστορία της Πίτσος
Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1865 και ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού. Το 1959 ξεκίνησε την παραγωγή ψυγείων σε νέο εργοστάσιο, ενώ σύντομα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και την παραγωγή ευρέως φάσματος από σύγχρονες οικιακές συσκευές της εποχής, συμπεριλαμβανομένων και τηλεοράσεων. Παρήγαγε επίσης μεταλλικές κατασκευές όπως ένα τρίτροχο φορτηγό. Το 1976 αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH και tο 1996 μετονομάστηκε σε «BSP Α. Β. Ε. Οικιακών Συσκευών».
Οι Gaggenau και Neff εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1998 και το 2002 αντίστοιχα. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε «BSH Οικιακές Συσκευές».
Η Πίτσος, αποτέλεσε την πρώτη επένδυση της γερμανικής BSH εκτός Γερμανίας το 1977. Αρχικά, στου Ρέντη υπήρχαν δύο εργοστάσια που συστεγάζονταν για την παραγωγή ψυγείων και κουζινών. Είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο των ψυγείων και είχε απομείνει η παραγωγική μονάδα κουζινών και εντοιχιζόμενων φούρνων. Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας για να εγκαταλείψει την παραγωγή στην Ελλάδα σχετιζόταν με τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας, καθώς όπως είχε ανακοινώσει «οι νέες γενιάς κουζίνες απαιτούν νέες επενδύσεις». Αυτός ήταν και ο λόγος που παλαιότερα υπήρξε πρόταση για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Αθήνας, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. Την απόφασή της για να εγκαταλείψει την παραγωγή στην Ελλάδα, γνωστοποίησε η γερμανική εταιρεία το 2017 και υλοποίησε φέτος, με τελευταία ημερομηνία τη σημερινή.