Σταυρόλεξο για «δυνατούς» λύτες αποτελεί το μέλλον μιας σειράς μεγάλων επενδύσεων που επρόκειτο να υλοποιηθούν σε ακίνητα – φιλέτα της χώρας.
Πρόκειται για επενδύσεις σε ακίνητα όπως το Kassiopi Project, το Nautilus project, το Saronida Golf και η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το άγνωστο μέλλον του Kassiopi Project
«Πέπλο» μυστηρίου έχει πέσει για ακόμη μία φορά γύρω από την υπόθεση του Kassiopi Project, καθώς, παρά την έντονη φημολογία που υπάρχει ότι έχει κλείσει ήδη το deal μεταξύ του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος και της NCH Capital έναντι 32 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει την πολυπόθητη έκταση, μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η NCH Capital που πίσω στο 2012 πήρε μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ την έκταση, αναζητούσε έξοδο από το συγκεκριμένο έργο το οποίο παρά τις προσπάθειες των επενδυτών δεν προχωρούσε.
Υπενθυμίζεται, ότι το Kassiopi Project, επένδυση άνω των 120 εκατ. ευρώ στην περιοχή Ερημίτης, σε έκταση 495 στρεμμάτων, που δρομολογούσε η NCH Capital είχε βρεθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή απέναντι από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα με γειτονικές ιδιοκτησίες που δεν επιθυμούσαν τη σχεδιαζόμενη τουριστική αξιοποίηση, παρότι το 93% της συνολικής έκτασης θα παρέμενε πράσινο. Παράλληλα τα εμπόδια που είχε βάλει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις με συγκεκριμένη ατζέντα ήταν διαρκή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι συμβαίνει με το Nautilus project
Άγνωστος παραμένει ακόμη και ο κύριος επενδυτής που επρόκειτο να υλοποιήσει το «μικρό Ελληνικό» της Αιτωλοακαρνανίας, γνωστό ως και Nautilus Project όπως ονομάστηκε πρόσφατα. Το εν λόγω έργο περιμένει ακόμη να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις . Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες.
Το Nautilus project, το οποίο αναμένεται να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ, δεν θα το αναλάβει ένας επενδυτής, αλλά ένα πολυμετοχικό σχήμα, το οποίο θα αποτελείται και από ισχυρά ελληνικά και ξένα κεφάλαια. Το σχέδιο προβλέπει μια σύγχρονη μαρίνα που θα διαθέτει 350 θέσεις ελλιμενισμού για superyachts και ένα μείγμα πολυτελών οικιστικών ακινήτων που θα την πλαισιώνουν. Ακόμη, το project θα αποτελείται και από μια σειρά εμπορικών αναπτύξεων και θα συνδυάζει τις επιχειρήσεις με τη διασκέδαση, καθώς θα υπάρχουν υψηλού επιπέδου συνεδριακές εγκαταστάσεις και εκθέσεις τέχνης, με βασικούς πυλώνες τη φιλανθρωπία, τη βιωσιμότητα και την εκπαίδευση.
Πώς προχωρά το Saronida Olympos Golf Project
Καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν υπάρχει και στο Saronida Olympos Golf Project. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 840 εκατ. ευρώ, η οποία εφόσον πάρει τις κατάλληλες εγκρίσεις θα ολοκληρωθεί εντός 8ετίας, σε δύο φάσεις 4ετούς διάρκειας η κάθε μία. Αναμένεται, δε, να δημιουργήσει περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της ενώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, την τρέχουσα χρονική περίοδο ο φορέας της επένδυσης, δηλαδή η ΒΗΤΑ Ανάπτυξη Ακινήτων ΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης των περιβαλλοντικών όρων. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των κατασκευαστικών μελετών προκειμένου να ληφθεί η οικοδομική άδεια και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Κύριος σκοπός της επένδυσης είναι η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με γήπεδο golf, ελικοδρόμιο, τουριστικό χωριό, τουριστικό λιμένα καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι εντός του οριοθετημένου χώρου θα δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες και οικιστικά συγκροτήματα, εμπορικές αναπτύξεις, καθώς και το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ της Αττικής, 18 οπών και διεθνών προδιαγραφών, ενώ πλησίον της θα διαμορφωθεί και μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών.
Το αδιέξοδο στο Παλιούρι Χαλκιδικής
«Ούτε ένα τούβλο δεν έχει μπει», σύμφωνα με πληροφορίες, για μία ακόμη τουριστική επένδυση που θα γινόταν σε ένα ακόμη ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Ο λόγος για την έκταση που αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης από το ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2014, έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια, με σκοπό την ανακαίνιση του υπάρχοντος ξενοδοχείου «Ξενία» και την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής.
Η επένδυση έχει «κολλήσει» στις αδειοδοτήσεις, μετά την απόφαση του Δασαρχείου Κασσάνδρας να χαρακτηριστούν 125 στρέμματα από τα 300 στρέμματα της συνολικής παραχώρησης δασικά, όπως προέκυψε από τους δασικούς χάρτες του 2017.