Εμπορευματικός πόλος διεθνούς εμβέλειας ετοιμάζεται να γίνει η Θεσσαλονίκη καθώς μπαίνουν, σταδιακά, οι βάσεις για να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου ένα σύγχρονο κέντρο logistics στην πόλη.
Ο λόγος για τη δημιουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου – logistics Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου. Με σχετικό νόμο έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., θυγατρική του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), γεωτεμάχιο (ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) άνω των 670.000 τ.μ. βρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον Δήμο Δέλτα, και αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, θεωρείται θέμα χρόνου από την αγορά η δημοσιοποίηση της προκήρυξης ενός σημαντικού διαγωνισμού, από τη μονάδα ωρίμανσης στρατηγικών έργων του ΤΑΙΠΕΔ, για την ανάπτυξη μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί και απαιτείται η αναβάθμιση της.
Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας. Το project θα διασυνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πληροφορίες ότι το Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ «ανάβει το πράσινο» για την προώθηση της προκήρυξης, αλλά και ότι σύντομα αναμένεται ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε ενδέχεται η σύμβαση παραχώρησης να υπογραφεί στα μέσα του 2025.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προηγήθηκε η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΓΑΙΑΟΣΕ ως προς το βέλτιστο πλαίσιο αξιοποίησης της έκτασης των 672 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Γκόνου μέσω Παραχώρησης για την Ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου, με σκοπό να αξιοποιηθεί ως ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα λειτουργήσει ως υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η κατασκευή και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου με επίκεντρο την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τα Logistics – επιχειρηματικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο θα αναδείξει τη χώρα σε πύλη εμπορευματικών μεταφορών διεθνούς εμβέλειας, ιδίως στον βορρά.
Ειδικότερα, αναμένεται να διευρύνει τις πύλες της ελληνικής αγοράς στα Βαλκάνια και να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, ως hub για logistics και διαμεταφορές υπερεθνικού βεληνεκούς, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς εξελίξεις, με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Πρόσφατες, σχετικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι η χρηματοδότηση και ανάπτυξη της επένδυσης project θα γίνει μέσω σύμβασης παραχώρησης, ο δε εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι μεταξύ 155 εκατ. – 260 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την αναπτυξιακή στρατηγική, δηλαδή ανάλογα με το μείγμα χρήσεων logistics και μεταποίησης που θα επιλεγεί. Επίσης, αναμένονται οφέλη άνω των 325 εκατ. ευρώ σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, με το 30% αυτών να είναι άμεσα.
Το πρώην στρατόπεδο καταλαμβάνει στρατηγική θέση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ευρισκόμενο σε κοντινή απόσταση με σημαντικούς οδικούς, σιδηροδρομικούς και ακτοπλοϊκούς κόμβους. Ειδικότερα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3χλμ. από την Εγνατία Οδό και 500μ. από την σιδηροδρομική γραμμή. Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου είχε πραγματοποιηθεί το 2018 -χωρίς επιτυχία- λόγω της χαμηλής ωριμότητας του ακινήτου για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.