Ιδιαίτερα θόλο παραμένει το τοπίο για το Kassiopi project, την πολυπόθητη επένδυση που θα λάμβανε σάρκα και οστά σε μια έκταση των 438 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.
Πρόκειται για μία από τις πιο ταλαιπωρημένες επενδύσεις στην Ελλάδα που είχε αναλάβει να υλοποιήσει το αμερικανικό fund NCH αλλά έπεσε σε ένα μπαράζ προσφυγών και αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς, με αποτέλεσμα από το 2013 μέχρι σήμερα να μην μπει ούτε ένα «τούβλο» στην Κέρκυρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω έκταση, η οποία έγινε «μήλο της έριδος» ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους αγοραστές, έχει αλλάξει ήδη χέρια, όπως ενημέρωσαν τους αρμόδιους τοπικούς φορείς μέλη της κυβέρνησης λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, τόνισαν ότι το νέο σχέδιο της επένδυσης θα είναι μικρότερης δόμησης σε σχέση με το προηγούμενο που ξεσήκωσε αντιδράσεις, ενώ θα είναι φιλικότερο και προς το περιβάλλον. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η έκταση έχει περάσει άτυπα στον Ελληνοαμερικανό επενδυτή Τζον Κάλαμος.
Το γεγονός αυτό βέβαια δεν το επιβεβαιώνουν πηγές κοντά στη NCH Capital, οι οποίες αναφέρουν μάλιστα ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην πώληση του ακινήτου, αλλά αντίθετα η κατάσταση παραμένει στάσιμη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι στο αμερικάνικο fund παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η χρήση επιφανείας του ακινήτου των 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη το 2013 έναντι 23 εκατ. ευρώ. Το 2017, με νέο διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ ,έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, παραχώρησε την κυριότητα (ιδιοκτησία) των 180 οικοδομήσιμων στρεμμάτων της συνολικής έκτασης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τοπικών φορέων, καθώς η αξία των συγκεκριμένων στρεμμάτων κοστολογούνταν στα 16 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια των επενδυτών, στον Ερημίτη θα δημιουργούνταν ένα μεικτό τουριστικό χωριό, το οποίο θα περιελάμβανε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με 90 δωμάτια και 76 σουίτες, μαρίνα και 40 ανεξάρτητες κατοικίες από 250 τ.μ. έως 1.000 τμ. έκαστη. Όπως είχαν αναφέρει στο παρελθόν οι επενδυτές, από τη συνολική έκταση σχεδιαζόταν να δομηθεί το 7%, ενώ το 93% θα παρέμενε πράσινο.
Ένα ακόμη λόγος που η επένδυση δεν προχώρησε είναι ότι την έκταση την διεκδικούσαν και μια ομάδα δισεκατομμυριούχων που μένει στην περιοχή. Ο λόγος για τον πρόσφατα αποθανών βαρόνο Τζέικομπ Ρόθτσιλντ, τον Γιοργκ Ροκενχάουζερ, τον Ρομπ Λούκας, τον Τομ Μπίγκαρτ. Στα σχέδια τους ήταν να αποκτήσουν από κοινού την έκταση και με τη σειρά τους να προχωρήσουν το δικό τους πλάνο.
Συγκεκριμένα, στόχευαν να χτιστούν περίπου 6 με 7 πολυτελείς βίλες, από τις οποίες θα έχουν κάποιες οικονομικές απολαβές. Παράλληλα, μέσα στην υπόλοιπη έκταση σχεδίαζαν να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα είναι υπεύθυνο για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Ερημίτη. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με το αμερικανικό fund το οποίο απέρριψε την οικονομική πρότασή τους που λέγεται ότι ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ.