Επιχειρήσεις

Πώς επηρεάζει η κρίση τον αιολικό κλάδο: Εξηγεί η Wind Europe

Σε πέντε λόγους αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope το γεγονός, ότι η κρίση επηρεάζει αρνητικά τον αιολικό κλάδο στην Ευρώπη:

  • Αδειοδότηση: Οι αργές διαδικασίες αδειοδότησης οδηγούν σε μειωμένες εγκαταστάσεις νέων ανεμογεννητριών, λιγότερες από το μισό αυτών που χρειάζονται για την επίτευξη του REPowerEU.
  • Διαγωνισμοί: Οι διαγωνισμοί για νέα αιολικά πάρκα λαμβάνουν υπόψη σχεδόν αποκλειστικά την τιμή. Ορισμένες χώρες επιτρέπουν ακόμη και αρνητικές προσφορές, όπου οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν για το δικαίωμα κατασκευής αιολικού πάρκου, προκαλώντας επιπλέον κόστη.
  • Οι τιμές των υλικών: Οι υψηλές τιμές χάλυβα, τα έξοδα μεταφοράς και τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα καθιστούν τις ανεμογεννήτριες ακριβότερες. Οι κατασκευαστές πρέπει να απορροφήσουν αυτά τα πρόσθετα κόστη (ειδικά όταν στα συμβόλαιά τους με τους επενδυτές δεν ενσωματώνονται αυτές οι αυξήσεις) εξαιτίας της χρονικής υστέρησης από την παραγγελία της ανεμογεννήτριας μέχρι την παράδοσή της.
  • Διεθνής ανταγωνισμός: Σήμερα σχεδόν όλες οι ανεμογεννήτριες της Ευρώπης κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Αλλά οι Κινέζοι κατασκευαστές ανταγωνίζονται την ευρωπαϊκή βιομηχανία στις τιμές και εξασφαλίζουν ολοένα και περισσότερες παραγγελίες στην Ευρώπη.

Επίσης, η Wind Europe υποβάλει το ερώτημα: Γιατί δεν ωφελείται ο αιολικός κλάδος από τις σημερινές υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας; Η απάντηση που δίνει είναι η εξής:

Τα περισσότερα αιολικά πάρκα έχουν σταθερά έσοδα, είτε από κρατικές συμβάσεις μέσω διαγωνισμών, είτε από διμερή συμβόλαια αγοράς ενέργειας (PPAs) με κάποιον καταναλωτή ενέργειας, είτε γιατί έχουν αντισταθμίσει τη διακύμανση των τιμών της χονδρικής αγοράς. Επομένως, οι επενδυτές αιολικών πάρκων δεν ωφελούνται, όταν αυξάνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξωγενείς παράγοντες

Όπως εξηγεί η WindEurope: Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η ενεργειακή κρίση οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα, αυτά έχουν ωφεληθεί από την κρίση και από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κερδοφορούν.

Αντίθετα, οι 5 κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Ευρώπης λειτουργούν όλοι με ζημία, ενώ επενδύσεις Α.Π.Ε. στην Ευρώπη, που έχουν κλειδώσει χαμηλές σταθερές τιμές, κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν εξαιτίας της αύξησης του κόστους υλικών και μεταφορών. Συνεπώς, οι καταναλωτές συνεχίζουν να πιέζονται εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας.

Για αυτό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να επιλύσουν αυτό το οξύμωρο γεγονός. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Γαλλία ανακοίνωσε τη δυνατότητα για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια απευθείας στην αγορά για κάποια περίοδο πριν ενεργοποιήσουν τις συμβάσεις που έχουν κατοχυρώσει.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Το ανατεθέν έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης καθώς και τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια χερσαίων καλωδιακών συστημάτων υψηλής τάσης για την υποστήριξη των στόχων της Γαλλίας για ΑΠΕ
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud