Τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού εκμεταλλεύονται ομάδες μικρών παραγωγών ΑΠΕ προκειμένου να αποκομίσουν έμμεσα μεγαλύτερα οφέλη. Πρόκειται για μια στρέβλωση που επιχειρεί τώρα να διορθώσει ο ΑΔΜΗΕ.
Ως γνωστόν, ένα μικρό έργο ΑΠΕ έχει την επιλογή να συμμετέχει στην ελεύθερη αγορά και να πληρώνεται με την τιμή κάθε ημέρας αντί να λάβει μια συγκεκριμένη ταρίφα για την παραγωγή του. Στην πράξη, τα έργα αυτά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής, ομαδοποιούνται και εκπροσωπούνται στην αγορά από ένα Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εταιρείες αυτές κάθε μέρα στην προημερήσια αγορά ηλεκτρισμού υποβάλουν μια δήλωση στον ΑΔΜΗΕ για το πόσες μεγαβατώρες θα παράγει το χαρτοφυλάκιό τους την επόμενη ημέρα. Στην πράξη, παρατηρείται το φαινόμενο οι ΦΟΣΕ να δηλώνουν εκ των προτέρων λιγότερες μεγαβατώρες από την πραγματική τους παραγωγή και την επόμενη ημέρα διοχετεύουν και τις υπόλοιπες.
Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς έχει κάνει τον προγραμματισμό του με βάση συγκεκριμένες ποσότητες και ξαφνικά αναγκάζεται να περικόψει την παραγωγή ανανεώσιμων μονάδων για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα.
Όμως ο ΑΔΜΗΕ δύναται να το κάνει αυτό μονάχα στις μεγάλες μονάδες που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μεταφοράς και διαθέτουν συστήματα τηλε-ελέγχου. Αντιθέτως, τα μικρά πάρκα του δικτύου διανομής δεν μπορούν ακόμα να ελεγχθούν και η δική τους ενέργεια περνάει ανεμπόδιστα.
Με τον τρόπο αυτό οι ΦΟΣΕ μπορούν να κάνουν δεκτές περισσότερες δικές τους ποσότητες, εις βάρος των μεγάλων έργων.
Πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη πρακτική, πλην όμως επιζήμια για το σύστημα και άδικη για τους άλλους επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε αλλαγές στο πως είναι δομημένη η αγορά προκειμένου να γίνουν πιο ακριβείς οι δηλώσεις παραγωγής και να μην μπορεί κάποιος να παρεκκλίνει έντονα στο εξής.
Σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη ΔΕΘ, όπου όλοι οι φορείς της αγοράς ασχολήθηκαν τόσο με αυτό το θέμα, όσο και ευρύτερα με το πρόβλημα των περικοπών. Κοινός τόπος ήταν ότι οι περικοπές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι θα αρχίσουν να μπαίνουν στο σύστημα μονάδες αποθήκευσης.