Επιχειρήσεις

Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για ανέγερση Φοιτητικών Εστιών μέσω ΣΔΙΤ συνολικής αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ

Σε διάφορες φάσεις ή διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται έργα υλοποίησης Φοιτητικών Εστιών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων μεγάλων Πανεπιστημίων της χώρας, με μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για έργα ανέγερσης ή αναβάθμισης κτηριακών εγκαταστάσεων σε Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη αλλά και Αττική, συνολικού ύψους άνω των 550 εκατ. ευρώ, που προγραμματίζονται σε μια περίοδο που θεωρείται απολύτως αναγκαία η προώθηση υποδομών που σχετίζονται με την υλοποίηση φοιτητικών εστιών, έστω μέσω ΣΔΙΤ, καθώς η εξασφάλιση κατοικίας για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της καταγωγής τους αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα και για οικονομικούς λόγους, λόγω της ραγδαίας αύξησης ενοικίων.

Πλην όμως, παρά την αναγκαιότητα, δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης και στη συνέχεια λειτουργίας, αν και οι φοιτητικές εστίες αποτελούν έργα σημαντικής κοινωνικής αξίας.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για μεγάλο αριθμό ΣΔΙΤ, άλλα έργα υποδομών, καθώς και ιδιωτικά, με τους κατασκευαστές να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στους διαγωνισμούς. Λείπουν πόροι (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) και επιπλέον στην περίπτωση των ΣΔΙΤ χρειάζεται να εξασφαλίσουν και τα αναγκαία κεφάλαια από τις τράπεζες σε συνθήκες διαρκούς αύξησης των επιτοκίων.

Μάλιστα, ίσως δεν είναι άσχετο με την όλη αυτή κατάσταση, ότι αρκετές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ή ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) «ποντάρουν» στον τομέα αυτόν, προωθώντας τέτοιες επενδύσεις – αναπτύξεις από την Ξάνθη έως την Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Premia, Dimand, Prodea κ.α.

Για να επιστρέψουμε στις ΣΔΙΤ των Πανεπιστημίων, σε περίπου δύο μήνες από τώρα, στις 15 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται να δοθούν οικονομικές προσφορές για το έργο κατασκευής «ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ και ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ αρχικής αξίας περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Metlen – Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ και INTRAKAT. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου, έχει οριστεί η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ», ύψους 105,3 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το σχέδιο αφορά στην κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών σε Πτολεμαΐδα (100 κλίνες), Φλώρινα (150), Κοζάνη (350 κλίνες) και Καστοριά (150).

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό Κέντρο στην πανεπιστημιούπολης Κοζάνης. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου.

Γενικότερα, πάντως, στη διαδικασία των ΣΔΙΤ έχουν ενταχθεί φοιτητικές εστίες κατά βάση για πέντε πανεπιστήμια (Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής) καθώς και η ανακαίνιση της υφιστάμενης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης (προϋπολογισμός ανάπτυξης έργου περίπου 207 εκατ.) ανάδοχος είναι η Intrakat.

Η εκτίμηση είναι ότι η σύμβαση θα μπορεί να υπογραφεί εντός του 2024. Ειδικότερα, για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Η Intrakat θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ανάδοχος, επίσης η Intrakat, έχει αναδειχθεί και για τη εστία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας (113,6 εκατ.), με τις διαδικασίες να θεωρούνται λιγότερο ώριμες σε σχέση με της Κρήτης.

Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβλέπεται ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και δημιουργία φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.

Σε αρχικό στάδιο ήταν το εγχείρημα για τις φοιτητικές κατοικίες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπονταν η ανέγερση φοιτητικών εστιών, 1.100 κλινών, για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην περιοχή Άνω και Κάτω Λίμνης του Δήμου Φυλής και δύο μικρών αμφιθεάτρων δυναμικότητας 160 θέσεων.

Επιπλέον προβλέπεται και η ανέγερση του νέο Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φυλής. Με ΣΔΙΤ (26 έτη συν 2 κατασκευή) θα γίνει και η ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, προϋπολογισμού σχεδόν 40 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
Mείζονα νέα πρωτοβουλία για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αρχική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία, ανακοινώνει η United Group, μητρική εταιρεία της Nova
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία