Επιχειρήσεις

Πότε εγκαινιάζεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

Έως τον Σεπτέμβριου του 2026 θα είναι έτοιμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, το οποίο θα είναι το πρώτο «πράσινο», μηδενικών εκπομπών, δημόσιο κτίριο στη χώρα. Το έργο έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και όταν ολοκληρωθεί θα «στεγάσει» όλες τις δικαστικές υπηρεσίες του πρώτου λιμανιού.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο, ενώ αναμένεται να εργάζονται περίπου 800 εργαζόμενοι. Το εν λόγω ακίνητο που θα φιλοξενήσει το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. Στο κτίριο προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπογείου έκτασης 9.500 τ.μ. με 500 θέσεις στάθμευσης. Επίσης θα διαθέτει ηλεκτροδοτούμενες θέσεις για φόρτιση αυτοκινήτων και θέσεις ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί, πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίριο σε διάταξη «Π» με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, τριγύρω από το διατηρητέο κτίριο. Ο σχηματισμός του συγκροτήματος δημιουργεί έναν εσωτερικό ακάλυπτο χώρο που ενοποιεί τις επί μέρους χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το αίσθημα της ασφάλειας. Σε τμήματα του σώματος του κτιρίου δημιουργούνται διαμπερείς στοές για την εκτόνωση του εσωτερικού ακάλυπτου, μέσω των οπτικών φυγών προς τις περιμετρικές οδούς. Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτηρίων LEED.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της θεμελίωσης του νέου δικαστικού Μεγάρου, ο  υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε, ότι μέσω αυτού του έργου συνεχίζει να αναβαθμίζεται η περιοχή. « Ο Πειραιάς αξίζει ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο, του οποίου η ολοκλήρωση θα συμπέσει με την επέκταση των αρμοδιοτήτων των δικαστηρίων της περιοχής, καθώς πλέον θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές, όπως τους δήμους του παραλιακού μετώπου» όπως πρόσθεσε. Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε τη θεμελίωση του εν λόγω έργου ως ορόσημο, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης και πολυετούς προσπάθειας για την ενίσχυση της δικαιοσύνης και της υποδομής στον Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μόραλης, εξήγησε με έντονη συγκίνηση και υπερηφάνεια την πολυετή προσπάθεια που απαιτήθηκε για να φτάσει η πόλη στη σημερινή ιστορική στιγμή. «Παλέψαμε πολύ και για πολλά χρόνια για να βρισκόμαστε εδώ σήμερα», δήλωσε.

Αναφέρθηκε στην προσωρινή εγκατάσταση της οδού Σκουζέ, όπου τελικά έγινε μονίμη, καθώς τα τελευταία 38 χρόνια στεγάζονται εκεί τα Δικαστήρια της πόλης κάτι που, όπως τόνισε, δεν ήταν αντάξιο των αναγκών και της ιστορικής σημασίας της πόλης. Ο κ. Μόραλης χαρακτήρισε το νέο δικαστικό μέγαρο ως το σημαντικότερο έργο στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου.

«Εδώ, στον Άγιο Διονύσιο, λύσαμε χρόνια πολεοδομικά ζητήματα και δώσαμε ουσιαστικές χρήσεις γης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη ριζική αλλαγή που σημειώθηκε στην περιοχή. Μέχρι το 2017, όπως είπε, επικρατούσε «σκοτάδι», αλλά με τη συνεργασία όλων των φορέων και μια ξεκάθαρη στρατηγική, ο Πειραιάς εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και προοπτικής. «Το νέο δικαστήριο αποτελεί ένα έργο-ορόσημο, όχι μόνο για τη δικαιοσύνη, αλλά και για τη συνολική εικόνα και λειτουργικότητα του Πειραιά», κατέληξε ο δήμαρχος, δηλώνοντας περήφανος για την κοινή προσπάθεια που απέδωσε καρπούς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, με τη σειρά του αναφέρθηκε με έμφαση στη ριζική μεταμόρφωση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, τονίζοντας τη σημασία της συστηματικής προσπάθειας για την αναζωογόνηση του Πειραιά. «Η περιοχή του Αγίου Διονυσίου περιλάμβανε έναν χώρο 4.500 στρεμμάτων, ο οποίος από το 1984 βρισκόταν σε ένα καθεστώς που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν πέμπτο κόσμου. Σήμερα, όμως, απέκτησε χρήσεις γης και καθορισμένους όρους δόμησης, γεγονός που αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να αναπτύσσονται οι πόλεις ώστε να γίνονται πιο βιώσιμες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδριόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο του 2026, όταν θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια. «Σήμερα είναι ακόμη μια μεγάλη ημέρα για τον Πειραιά, που συνεχώς αναμορφώνεται. Και δεν σταματάμε εδώ – ακολουθούν και άλλα έργα που θα ενισχύσουν περαιτέρω την περιοχή», πρόσθεσε.

Εξήρε επίσης τη συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, χωρίς την οποία, όπως επεσήμανε, το έργο δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει. «Το οικόπεδο ανήκε παλαιότερα στον Παπαστράτο και ήταν αντικείμενο δικαστικής αντιδικίας. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες και τη συμβολή του Δήμου, το ζήτημα επιλύθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου», κατέληξε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη βιώσιμων και λειτουργικών πόλεων.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα