Site icon NewsIT
11:06 | 10.07.24

Σειρά επενδύσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ για να υποδεχτεί περισσότερες ΑΠΕ

Σειρά επενδύσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ για να υποδεχτεί περισσότερες ΑΠΕ
Χάρης Αποσπόρης

Σε μια γερή αναβάθμιση των υποσταθμών του προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ τα επόμενα χρόνια με στόχο να μπορεί το δίκτυο διανομής να υποδεχτεί περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο ανάπτυξης 2024-2028 που τέθηκε σε διαβούλευση, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ΑΠΕ, οι δυνατότητες απορρόφησης ισχύος από νέους σταθμούς ΑΠΕ έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συνθηκών κορεσμού. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί ενισχύσεις σε συγκεκριμένους υποσταθμούς της υψηλής-μέσης τάσης με προσθήκη ή αντικατάσταση μετασχηματιστών μεγαλύτερης ισχύος ή βελτιωμένων χαρακτηριστικών.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να αναβαθμίσει 14 υποσταθμούς με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), συν άλλους 18 με ίδιους πόρους. Επιπλέον, δύο υποσταθμοί κατασκευάζονται από ιδιώτες παραγωγούς με συμφωνία να ενταχθούν στο Δίκτυο.

Πέραν των παραπάνω, ο διαχειριστής πραγματοποιεί μελέτες σε υποσταθμούς που παρουσιάζουν κορεσμό λόγω αυξημένης στάθμης βραχυκύκλωσης με σκοπό την αύξηση της στάθμης σχεδιασμού από τα 7,2 kA στα 10 kA. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ο Διαχειριστής θα δρομολογήσει τα απαραίτητα έργα αναβάθμισής τους.

Σημειώνεται επίσης ότι με σκοπό την αντιμετώπιση φαινομένων κορεσμού του δικτύου και προς διευκόλυνση της σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ έχουν ληφθεί τα παρακάτω μέτρα :

Διάθεση μικρού περιθωρίου ισχύος, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου του Δικτύου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποδέχεται την πρόσβαση στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο σταθμών μικρής ισχύος έως 10.8 kW και κατ’ εξαίρεση μεγαλύτερων σταθμών έως 200 kW, ακόμα και σε περιπτώσεις που το Δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος προς αξιοποίηση έχει οριστεί σε 10 MW ανά ΥΣ ΥΤ/ΜΤ που αντιστοιχεί σε συνολικά πάνω από 2 GW στο σύνολο της χώρας.

Επιβολή λειτουργίας χωρίς έγχυση στο Δίκτυο σε αυτοπαραγωγούς (zero feed-in).

Σε μια εγκατάσταση κατανάλωσης στην οποία λειτουργεί σταθμός παραγωγής, είναι δυνατόν να επιβληθούν λειτουργικοί περιορισμοί ώστε να μην εγχέεται ενέργεια στο Δίκτυο. Το σχήμα αυτό (‘zero feed-in’) καθιστά δυνατή τη σύνδεση σταθμού παραγωγής σε κορεσμένο δίκτυο, εφόσον ο κορεσμός οφείλεται στην υπέρβαση της ονομαστικής ισχύος των στοιχείων του Δικτύου ή στην υπέρβαση των επιθυμητών ορίων της τάσης σε κόμβους του Δικτύου.

Επιβολή λειτουργικών περιορισμών με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών του Δικτύου.

Στους ΦΒ σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφαρμόζεται πλέον μόνιμος περιορισμός ώστε η μέγιστη ισχύς παραγωγής να μην υπερβαίνει το 73% της εγκατεστημένης ισχύος τους, όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του ν. 4951/2022 σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και εξειδικεύτηκαν με την ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/53563/1556 (ΦΕΚ Β’ 3328/19.5.2023).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version