Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου μετά τη χθεσινή κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης των μετόχων για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας. Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδρίασαν χθες και ενέκριναν τη συγχώνευση, όπως αυτή κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή.
Η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση.
Πλέον, αναμένεται και η υποβολή των αιτημάτων Attica Bank και Παγκρήτιας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ».
Η σύμβαση για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου προβλέπει:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της συγχωνευμένης τράπεζας ύψους 735 εκατ. ευρώ. Αναμένεται τον Οκτώβριο αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων της και έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών της Τράπεζας Αττικής («Warrants») υπέρ εκείνων από τους μετόχους της, οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί και καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
- Το μέγιστο ποσό επένδυσης που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ στην ενιαία τράπεζα θα ανέλθει σε 475,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνο της Thrivest Holding σε 200 εκατ. ευρώ.
- Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ θα εισφέρει 47,9 εκατ. ευρώ.
- Η Τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» του ν. 4649/2019, όπως ισχύει, για την πλήρη εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια. Η νέα τράπεζα, ειδικότερα, θα μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 60%, που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες τράπεζες, σε περίπου 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το Τ.Χ.Σ. αποκτά θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).
- Η Παγκρήτια Τράπεζα θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει έναντι του Δημοσίου για τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου. Πρόκειται για αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, η οποία θα μεταφερθεί στη νέα Τράπεζα κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Σημειώνεται ότι από το ποσό των 735 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ και λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.
Με το δεδομένο αυτό, η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση, καθώς η Παγκρήτια θα παραιτηθεί από το δικαίωμα ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου.
Όπως προβλέπεται στη Σύμβαση, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής.