Μετά από ένα απαιτητικό 2022 με τον όγκο και την αξία των συμφωνιών να μειώνονται συγκριτικά με το 2021 (έτος ρεκόρ) κατά 17% και 37% αντίστοιχα, οι προοπτικές για το 2023 της παγκόσμιας δραστηριότητας Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ) διαφαίνονται ευοίωνες.
Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC 2023 Global M&A Industry Trends Outlook, για τη δραστηριότητα που αφορά Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ) μετά από μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, με την αγορά των επιχειρηματικών συμφωνιών να υποχωρεί, από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 με τις 65.000 συναλλαγές, το 2023, και ειδικότερα από το δεύτερο εξάμηνο αυτού, αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι προσδοκίες
Τα τρία πέμπτα (60%) των CEOs θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία εντός του 2023, με βάση τα ευρήματα της 26ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας CEOs της PwC. Η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά παραμένει υπό τη σκιά της μακροοικονομικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ύφεσης, της αύξησης των επιτοκίων, της απότομης πτώσης στις αποτιμήσεις των μετοχών, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών αναταραχών – συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι τελευταίες, ειδικότερα, επηρέασαν σημαντικά τη δραστηριότητα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων το 2022, με την επίδρασή τους να είναι ορατή το δεύτερο κυρίως εξάμηνο, όπου οι όγκοι και οι αξίες των συναλλαγών μειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό, κατά 25% και 51% αντίστοιχα.
Ο αντίκτυπος, πάντως, των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών δεν ήταν ομοιογενής στις αγορές Εξαγορών και Συγχωνεύσεων παγκοσμίως. Η Ινδία, για παράδειγμα, κινήθηκε ακραία θετικά το 2022, καθώς η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 16% σε όγκο και κατά 35% σε αξία, σε υψηλό όλων των εποχών. Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ, την Κίνα και πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη καταγράφηκε διψήφια πτώση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας Εξαγορές και Συγχωνεύσεις 2022 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα καταδεικνύει ότι, σε αντίθεση με τις τάσεις στο εξωτερικό, στην εγχώρια αγορά η αξία αλλά και ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με πρωταγωνιστές τους Κλάδους των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και των Τροφίμων και Ποτών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν το περασμένο έτος κεφάλαια συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια συγκριτικά με το 2021, ενώ πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών σχημάτων θέτοντας τις βάσεις για μια εξίσου δυναμική πορεία εντός του 2023.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, αναφέρει: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με τη δραστηριότητα των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων το 2023. Προβλέπεται πως η σύναψη συναλλαγών θα βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα των CEOs με στόχο την εξυγίανση και ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων των εταιρειών ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διερευνούν το πώς οι στρατηγικές για Ε&Σ μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και το ταξίδι μετασχηματισμού τους».