Η ΔΕΗ σκοπεύει να αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026, στα πλαίσια της νέας της στρατηγικής που παρουσίασε χθες (27.6.2024) στη γενική συνέλευση η διοίκηση.
Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπήκε μόλις το τελευταίο έτος σε δοκιμαστική λειτουργία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προ ημερών ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η μονάδα θα αλλάξει καύσιμο ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον, για παράδειγμα ως μονάδα φυσικού αερίου.
Ως εκ τούτου, άγνωστο παραμένει σήμερα το τι θα συμβεί με αυτή την επένδυση, η οποία ήταν της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λιγνιτικές μονάδες αποτελούν πλέον βάρος για τη ΔΕΗ, καθώς αποτελούν τους ακριβότερους σταθμούς στο ελληνικό σύστημα εφόσον επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ακόμα ένα οικονομικό κίνητρο να τις αποσύρει, καθώς είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια πράσινη ρότα με όσο το δυνατόν χαμηλότερες εκπομπές κάθε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίζει τις στοχεύσεις που θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις μέρες μας για το δανεισμό.
Η επιχείρηση δίνει μάχη τα τελευταία χρόνια για να παραμείνει σε πορεία επίτευξης αυτών των στόχων και φιλοδοξεί στο μέλλον να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα μέσω της μετεξέλιξης του χαρτοφυλακίου της.
Όπως ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.