Επιχειρήσεις

Τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο στη ζήτηση και παραγωγή ηλεκτρισμού της Ελλάδας

Σημαντική άνοδος καταγράφηκε τον Ιανουάριο στην ζήτηση και την παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας μας, ενώ μειώθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη, καθώς στις αρχές του 2023 η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν ακόμα μέσα στην ενεργειακή κρίση, ενώ σήμερα έχουν μπει πλέον σε μια περίοδο ομαλότητας. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική παραγωγή ρεύματος αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 36,4%. Η παραγωγή των συμβατικών μονάδων ενισχύθηκε κατά 30,9% και των ΑΠΕ κατά 42,2%.

Οι ΑΠΕ έφτασαν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 50,6% και οι θερμικές μονάδες το 41% με τα υδροηλεκτρικά να συνεισφέρουν άλλο ένα 8,4%. Αντίστοιχα, στο σκέλος της ζήτησης υπήρξε άνοδος της τάξης του 6,6% αφού έφτασε τις 4.525 γιγαβατώρες τον περασμένο μήνα.

Όσον αφορά τις βιομηχανίες (Υψηλή Τάση), υπήρξε ανοδική ζήτηση για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες, όμως ήταν μικρότερη από τις άλλες κατηγορίες καταναλωτών με +3,7%.

Όπως έχουμε επισημάνει, η ζήτηση των βιομηχανιών για ρεύμα είναι κρίσιμο μέγεθος που φανερώνει και τις τάσεις στην παραγωγή τους.

Τέλος, ξεχωρίζει η ραγδαία άνοδος των εξαγωγών με +323% και η πτώση 48% στις εισαγωγές ρεύματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Charlotte Foucteau: Καινοτομία με σκοπό – Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά αξία όταν ενισχύει την ανθρώπινη εμπειρία
Η CEO της TP Greece, κατά τη συμμετοχή της στο Delphi Economic Forum 2025, ανέδειξε τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως κινητήρια δύναμη στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, όταν αξιοποιείται με στόχο την πρόοδο, ενσυναίσθηση και ουσιαστική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και ψηφιακών εμπειριών
Η Σαρλότ Φουκτώ