Επιχειρήσεις

Το απέραντο εργοτάξιο των Νοτίων Προαστίων – Ποιες επενδύσεις προχωρούν

Σε ένα απέραντο εργοτάξιο έχουν μετατραπεί το τελευταίο διάστημα τα Νότια Προάστια, καθώς εκτός από την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν σταδιακά έργα, τα οποία είχαν μείνει στις εξαγγελίες.

Ωστόσο, μέσα στο «χάος» από τα διάφορα έργα υποδομών στα Νότια Προάστια, υπάρχουν και σημαντικές εκκρεμότητες με ακίνητα, τα οποία εξακολουθούν να μένουν αναξιοποίητα.

Ξεκόλλησε ο Αστικός Περίπατος

Ένα από τα έργα που συνάντησε καθυστερήσεις αλλά σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του είναι ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος. Το εν λόγω έργο αναμένεται να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2025. Πρόσφατα υπογράφτηκε επίσημα η σύμβαση μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και της αναδόχου εταιρείας, η οποία είναι η ΖΙΤΑΚΑΤ. Η επένδυση, που θα ξεκινήσει να υλοποιείται τους αμέσως επόμενους μήνες, προβλέπει τη δημιουργία ενός ενοποιημένου ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου, που θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα μέχρι το δημαρχείο του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. 

Η συνολική του έκταση θα φτάσει περίπου τα 18 χλμ. και θα έχει προϋπολογισμό ύψους 19,13 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση της ανάπλασης φαίνεται πως αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα και βασικό παράγοντα διαφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του δήμου Ελληνικού, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της περιοχής,  Γιάννης Κωνσταντάτος να αντιδράσει και να απέχει από την πρόσφατη τελετή υπογραφής της σύμβασης για το έργο.

Λύθηκε το χειρόφρενο για τη μαρίνα Αλίμου

Στο σκόπελο της γραφειοκρατίας είχε μπλεχτεί επί μήνες και η ριζική ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ωστόσο στην εν λόγω υπόθεση είναι ότι η REDS πλέον, συνεχίζει το σχέδιο ανάπτυξής της. Το χειρόφρενο λύθηκε όταν δόθηκε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα έργα, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. 

Το σχέδιο ανάπτυξης της μαρίνας αναφέρει πως στον χώρο δίπλα από την παραλία Έδεμ, που αποτελεί το δυτικό άκρο της μαρίνας, θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο σύγχρονων προδιαγραφών. Αντίθετα, στην ανατολική πλευρά της μαρίνας, δίπλα από το παράκτιο πάρκο Αλίμου, θα λειτουργήσει ο Ναυτικός Όμιλος. Όσον αφορά το κολυμβητήριο, αυτό θα συνεχίσει τη λειτουργία του ανεμπόδιστα, χωρίς να επηρεαστεί η χρήση του, και θα αποτελέσει μέρος του συγκροτήματος.

Γραφειακοί χώροι, καταστήματα και χώροι αναψυχής θα φιλοξενούνται κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος και για τη δημιουργία χώρων εστίασης επιλέχθηκε η κεντρική προβλήτα.

Αλλάζει μορφή το πρώην Yabanaki

Νέο τοπίο πρόκειται να δημιουργήσει η επένδυση του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην πλαζ Βάρκιζας, πρώην Yabanaki, η οποία πέρασε από αρκετά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια πριν καταλήξει στα χέρια του.

Στη νέα πλαζ, τόσο στο οργανωμένο, όσο και το ελεύθερο κομμάτι της, αναμένεται να δημιουργηθούν καταστήματα εστίασης και συγκεκριμένα τέσσερα εστιατόρια στο οργανωμένο πρώην Yabanaki και ένα στην ελεύθερη ανατολική πλευρά της πλαζ.

Ακόμη, θα  υπάρχουν τρία αναψυκτήρια, ενώ προβλέπεται για το ελεύθερο μέρος η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου 100 θέσεων, ανοικτού κινηματογράφου 300 θέσεων, ποδηλατοδρόμου, περιπατητικών διαδρομών και αθλητικών εγκαταστάσεων με γήπεδα τένις και μπάσκετ και  παιδικής χαράς, δημιουργώντας έναν πολυσύνθετο χώρο αναψυχής, που αναμένεται, μαζί με τις υπόλοιπες επενδύσεις και αναπλάσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, να αλλάξει σημαντικά την εικόνα και τις υπηρεσίες του παραλιακού μετώπου.

Παράλληλα, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τόσο την ιδιωτική όσο και την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας σε ένα ενιαίο, ανανεωμένο μοντέλο. Στην ουσία, ο μισθωτής αναλαμβάνει την εκπόνηση της συνολικής διαμόρφωσης των ακινήτων, δηλαδή της οργανωμένης Ακτής Βάρκιζας, αλλά και της ελεύθερης ανατολικής παραλίας.

Από την άλλη, δικαιούται να επιβάλλει είσπραξη αντιτίμου για την είσοδο του κοινού, αλλά αποκλειστικά στην οργανωμένη ακτή. Το μίσθωμα για την έκταση ανέρχεται στα επίπεδα των 1,31 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και η διάρκεια της μίσθωσης είναι για τα επόμενα 25 έτη.

Νέα σελίδα για τη Β’ Πλαζ Βούλας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση της ΤΕΜΕΣ, του Ντίνου Κόκκαλη και του Γιώργου Προκοπίου μέσω της εταιρείας Athens Beach Club, η οποία θα ξαναδώσει ζωή στη Β’ Πλαζ Βούλας. Το project management για την υλοποίηση της επένδυσης έχουν αναλάβει η Intrakat και η Arbitrage, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Pila Studio.

Η Athens Beach Club έχει συνάψει συμβάσεις μίσθωσης διάρκειας 14 ετών για μια έκταση τριών τμημάτων (Ζώνες 1, 2 και 3) της Ακτής Β΄ Βούλας με δυνατότητα επέκτασης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, όπου με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, θα αναδειχθεί το παραθαλάσσιο τοπίο. Η επένδυση των 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025.

Η Ακτή Β’ Βούλας υπό τη νέα της μορφή, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο αγαπημένο παραλιακό προορισμό, με υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή πισίνας που προορίζεται για δημοτική χρήση και θα καλύψει τις ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής.

Τι συμβαίνει με το Tae Kwon Do 

Στα προς υλοποίηση έργα είναι και η αξιοποίηση του γηπέδου Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο από την ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο. Το εν λόγω ακίνητο όσες φορές και αν βγήκε σε διαγωνισμό δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συνολική έκταση του οικοπέδου όπου βρίσκεται το στάδιο Tae Kwon Do είναι 262.107 τετραγωνικά μέτρα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν εμβαδόν 14.297 τετραγωνικά μέτρα.

Η χρήση του κτιρίου είναι αυτή του συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και χρήσεις εστίασης. Σημειώνεται ότι μπορεί να γίνει αλλαγή της χρήσης σε κτίριο γραφείων ή λιανικής, ωστόσο απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, μία διαδικασία αρκετά χρονοβόρα ως προς την εξέλιξή της. Πρόθεση του Υπερταμείου είναι το ακίνητο να βγει σε διαγωνισμό στη διάρκεια του 2024. Στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου υφίστανται περίπου 1.000 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα