Το τέλος εποχής για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σηματοδοτεί η προοπτική απορρόφησής του -όπως και του ΤΑΙΠΕΔ- από το Υπερταμείο.
Όπως είπε χθες (18.6.2024) ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, το Υπερταμείο και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, μέχρι τα τέλη του 2024 ολοκληρώνονται οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες του ΤΧΣ, συγκεκριμένα η διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δρόμος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου μέσω της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, θα ανοίξει μετά τις 28 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο 2024. Μαζί με τα αποτελέσματα αναμένεται και η ανακοίνωση του πορίσματος της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία θα τιτλοποιηθούν και θα μεταφερθούν στον «Ηρακλή 3».
Με τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων, οι δύο τράπεζες θα μπορέσουν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τη συγχώνευσή τους και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας που θα προκύψει. Το εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα στηρίξει το μετοχικό σχήμα της Thrivest, καθώς και το ΤΧΣ, αν και το Ταμείο πρόκειται να μειώσει σημαντικά τη συμμετοχή του προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών. Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται τον Σεπτέμβριο και θα οδηγήσει σε μία πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα που θα μπορέσει να ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό προς όφελος της οικονομίας.
Στην Εθνική Τράπεζα, το ΤΧΣ παραμένει με μερίδιο 18,39%, το οποίο όμως θα διατεθεί στην αγορά αμέσως μετά τις εξελίξεις σε Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα. Μιλώντας πρόσφατα στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι η διάθεση του ποσοστού της ΕΤΕ που παραμένει στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου θα εξεταστεί το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς.
Η πρώτη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, με τη διάθεση του 22% από το 40,39% των μετοχών ΕΤΕ που κατείχε. Το τριήμερο book building για τη διάθεση των μετοχών είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, βάζοντας στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας μεγάλους διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές και ιδιώτες Έλληνες επενδυτές από την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου.
Στη δεύτερη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο το Δημόσιο να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του ένα μικρό ποσοστό της ΕΤΕ. Ωστόσο, όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο όταν οι προετοιμασίες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική μπουν στην τελική ευθεία.