Επιχειρήσεις

Βασίλης Χατζίκος: Πώς η Siemens Ελλάδας μετατρέπει σε «έξυπνες» τις επιχειρήσεις

Τη συμβολή της Siemens Ελλάδας στο ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα περιγράφει στο newsit.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδας Δρ. Βασίλης Χατζίκος.

«Ως Siemens Ελλάδας έχουμε ως μότο να παράγουμε τεχνολογία που να βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Η τεχνολογία θα έρθει όλο και πιο έντονα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στους τομείς των κτιρίων, των υποδομών και της βιομηχανίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζίκος τονίζει πως από το 2015, η Siemens Ελλάδας έχει πάψει να δραστηριοποιείται στον τομέα των λευκών συσκευών, έχοντας επικεντρωθεί στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν ευρύτερα τη βιομηχανία, τα «έξυπνα» κτίρια και υποδομές και τις μεταφορές.

Όπως εξηγεί o CEO, η ζήτηση για τις λύσεις της Siemens συνδέεται άμεσα με την πράσινη μετάβαση των κτηρίων και τους στόχους για ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία.

Μιλώντας για το Xcelerator, ο κ. Χατζίκος διευκρινίζει πώς πρόκειται τη ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Siemens Ελλάδας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των βιομηχανιών κάθε μεγέθους, των κτηρίων, των δικτύων και των μεταφορών. Προσθέτει πως ήδη έχει συνδεθεί η πρώτη ελληνική εταιρεία με τη δική της λύση στο Xcelerator, με τη Siemens Ελλάδας να προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος συνεργατών.

Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του MBA Advisory του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Χατζίκος αναφέρει πως η διασύνδεση με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία. Κι αυτό δεδομένου ότι όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις συνδέονται με τη νέα γενιά.

Η εταιρεία

Η Siemens δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1900 οπότε την αντιπροσώπευσή της είχε αναλάβει η ελληνική εταιρεία Ζαχαρίου & ΣΙΑ. Το 1909 η Siemens-Schuckertwerke παρέδωσε ηλεκτρικό εξοπλισμό για το ηλεκτρικό σιδηροδρομικό σύστημα της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, ενώ το 2011 παρέδωσε, μέσω της Αυστριακής θυγατρικής της, τον εξοπλισμό για την κατασκευή της ηλεκτρικής σιδηροδρομικής γραμμής που ένωσε την Αθήνα με τον Πειραιά. Το 1926 ίδρυσε την ελληνική τηλεφωνική εταιρείας με 75% κεφάλαια Siemens. Το 1939 ιδρύθηκε η Siemens Α.Ε. στην Αθήνα με την επωνυμία Σήμενς Ελληνική Ηλεκτροτεχνική Α.Ε.

Το 1952 η Siemens ανέλαβε μία από τις πρώτες μεγάλες παραγγελίες της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, για την προμήθεια ηλεκτρικού εξοπλισμού δώδεκα βαγονιών για την ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Πειραιάς. Στα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των τρένων εξοπλισμένα με ηλεκτρολογικό υλικό Siemens ξεπέρασε τα 35.

Κατά τη χρήση 2023 – 2022 η Siemens Ελλάδας ενίσχυσε τον τζίρο κατά 13,5%, σε 49,4 εκατ. ευρώ και εμφάνισε αποτελέσματα προ τόκων και φόρων της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε σημαντικά σε ποσοστό 62,16%, σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα