Σε μια συγκινητική εκδήλωση, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής, αφιερωμένο στους Πεσόντες της πρώτης Πανεπαγγελματικής Απεργίας στην Αθήνα, στις 10 Μαρτίου του 1927, επαγγελματοβιοτέχνες, Γεώργιο Γεράλδη, Μιχαήλ Κόντο και Κόδρο Μπενούκα, που σκοτώθηκαν στην πρώτη πανεπαγγελματική κινητοποίηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Το μνημείο, που στήθηκε επί της οδού Πανεπιστημίου 42-44, δώρισαν με κοινή χορηγία τους, στο Δήμο Αθηναίων, η ΓΣΕΒΕΕ – που ανέλαβε την πρωτοβουλία – με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) και είναι φιλοτεχνημένο από την γλύπτρια, Αγγέλικα Κοροβέση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φόρος Τιμής
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, «είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της πρώτης πανεπαγγελματικής απεργίας, στην ιστορική εκείνη πορεία. Αίτια που οδήγησαν, παρά τον εκφοβισμό και τις κάθε είδους απειλές που δέχθηκαν, στην πρώτη μεγάλη απεργία – σταθμό για τις τάξεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, υπήρξαν η αύξηση του ενοικιοστασίου, νέα φορολογικά μέτρα, πληθωρισμός και οικονομική δυσπραγία με υποτίμηση της δραχμής, στοχοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών για αισχροκέρδεια.
Αναφέροντάς τα, μας δημιουργείται μια αίσθηση αναχρονισμού, αφού για τα αιτήματα αυτά – που βάλουν όχι μόνο τα δίκαια συμφέροντα αλλά και την ίδια την ουσία της ταυτότητας του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου της χώρας – συνεχίζεται αέναα ο αγώνας τους. Όπως και τότε, έτσι και μέχρι σήμερα, ο επαγγελματοβιοτεχνικός και εμπορικός κόσμος της χώρας, προσπάθησε και προσπαθεί, να συνδυάσει τη δυναμική διεκδίκηση, με την τεκμηριωμένη συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για την προάσπιση των συμφερόντων και την επίτευξη των διεκδικήσεών του, έχοντας πάντοτε «ευήκοα ώτα» και τείνοντας χείρα συνεργασίας, αποδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση, την αποφασιστικότητα των συνδικαλιστικών αγώνων του».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα αποκαλυπτήρια
Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς. Παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Γιώργος Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας – BEA, κ. Παύλος Ραβάνης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΕΑ, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών – ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΑ, ο κ. Γιάννης Κολοκοτρώνης, καθηγητής ΔΠΘ – Ιστορικός της Τέχνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και η ίδια η γλύπτρια, κα Αγγέλικα Κοροβέση.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κος Καββαθάς, ανέφερε:
«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, που ενενήντα έξι χρόνια μετά την μεγάλη πανεπαγγελματική απεργία, καταφέραμε το μνημείο αυτό, που αφιερώνεται στους τρεις πεσόντες επαγγελματίες Γεώργιο Γεράλδη, Μιχαήλ Κόντο και Κόδρο Μπενούκα, που σκοτώθηκαν στην πρώτη μεγάλη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας στις 10 Μαρτίου 1927. Χρέος, σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και έρχεται να συνδέσει -ξυπνώντας έντονες μνήμες- το παρελθόν με το παρόν, αλλά και το μέλλον των αγώνων και διεκδικήσεων του κόσμου των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και να καταδείξει τη διαχρονικότητα των αιτημάτων και την αναγκαιότητα της συνέχισης των αγώνων και διεκδικήσεων αυτού του κόσμου, που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο και στήριγμα του οικονομικού και κοινωνικού οικοδομήματος της χώρας», προσθέτοντας ότι «αποτελεί τιμή στους συναδέλφους επαγγελματοβιοτέχνες, που πριν από εμάς, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ίδια αιτήματα που έχει και σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η θυσία αυτή, μας διδάσκει όλους και πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που υπηρετούμε την ΓΣΕΒΕΕ, η οποία είναι παρούσα σε όλους του μεγάλους αγώνες της χώρας».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, δήλωσε ευγνώμων στον πρόεδρο και τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ για την πρωτοβουλία αυτή, λέγοντας πως «ήταν οφειλόμενη τιμή και ηθικό χρέος και του Δήμου της Αθήνας, σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους συλλογικούς αγώνες».