Site icon NewsIT
05:18 | 21.03.24

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων «χωρίς τράπεζες» (!) ετοιμάζει η κυβέρνηση – Ο νέος ρόλος του ΧΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων «χωρίς τράπεζες» (!) ετοιμάζει η κυβέρνηση – Ο νέος ρόλος του ΧΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Δημήτρης Κατσαγάνης

Σχέδιο διπλής βελτίωσης της ρευστότητας, ακόμα και χωρίς (!) τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται αφενός σε ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης της ρευστότητας του ΕΣΠΑ (νέες δράσεις) και την μεσολάβηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία σιωπηρά αναδύεται σε ένα νέο ρόλο. Και αφ’ εταίρου στην διοχέτευση ρευστότητας από τον ιδιωτικό τομέα μέσω του Χρηματιστηρίου. 

Το δεύτερο αυτό σκέλος – σε συνδυασμό με το πρώτο – συνίσταται σε ένα νέο καθεστώς (διευκόλυνσης) της εισόδου μικρότερων επιχειρήσεων στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την πύκνωση των συγχωνεύσεων μεταξύ εταιρειών που έτσι θα μπορούν να αναζητήσουν εξωτραπεζική πλέον χρηματοδότηση.

Η λογική αυτής της κυριολεκτικά «νέας κατεύθυνσης», έχει μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα και «πηγάζει» από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό και – κατά συνέπεια – εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του newsit.gr, οι σχετικές διαδικασίες που είχαν ήδη δημοσιευθεί στο πρόσφατο παρελθόν στην Οικονομία του Newsit.gr, έχουν ήδη προχωρήσει και σύντομα θα υπάρχουν νεότερα επ’ αυτού.

Συγκεκριμένα οι «νέες δράσεις» μέσω ΕΣΠΑ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες θα υιοθετήσουν την στρατηγική της εισαγωγής τους στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ και θα συγχωνευτούν. 

Μάλιστα, προς διευκόλυνση των διαδικασιών συγχώνευσης των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο κινήσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η πρώτη είναι η «ενοποίηση» του σχετικού πλαισίου, καθώς μέχρι σήμερα αυτό παραμένει πολυδιασπασμένο σε διάφορους νόμους παλιότερων δεκαετιών, ενώ νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία (2022), δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Η δεύτερη κίνηση είναι η αύξηση του ορίου τζίρου που επιτρέπει την εξαίρεση από τη δημοσιοποίηση στοιχείων επιχειρήσεων που εντάσσονται στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ από τα 5 εκατ. ευρώ τζίρο στα 8 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα προβλέπονται σε νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση το καλοκαίρι και στόχο έχει να προσπεράσει τον “σκόπελο” της πιστωτικής ασφυξίας που έχει φέρει, μεταξύ άλλων, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και κυρίως η απόσυρση 800 δισ. ευρώ ρευστότητας από το σύστημα μέσα στο 2024 στο ευρωσύστημα.

Εξάλλου, το 2027 προβλέπεται να κλείσει η «κάνουλα» του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που θα στερήσει τόσο από το τραπεζικό σύστημα που τα διαχειρίζεται όσο και στις επιχειρήσεις τη σχετική πηγή χρηματοδότησης. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version