Επιχειρήσεις

«Χρυσά» deals: Ιστορικό ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το 2022 – Νέες εξαγορές φέρνει το 2023

Χρονιά σταθμό αποτέλεσε το 2022 για το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς εν μέσω διεθνών προκλήσεων οι συναλλαγές σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023.

Τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις τα κρατικά έσοδα ανήλθαν στα 595 εκατ. ευρώ.

Το 2023 θα είναι επίσης μια δυναμική χρονιά, καθώς ήδη ένας μεγάλος αριθμός συναλλαγών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πολλά επιχειρηματικά deals είναι έτοιμα να ολοκληρωθούν. Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η PwC, με ομιλητές τους κ.κ. Γιώργο Μακρυπίδη επικεφαλής Corporate Finance, Κυριάκο Ανδρέου επικεφαλής Territory Advisory και Θανάση Πανόπουλου επικεφαλής Τμήματος Deals.

Τα ηνία σε ενέργεια και τουρισμό

Αυτό το διάστημα παρατηρείται μεγάλο κύμα συναλλαγών στην ενέργεια και στον τουρισμό, ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα και ποτά και οι υπηρεσίες, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον να προέρχεται από το εξωτερικό.  Μεγάλες συναλλαγές που «έκλεισαν», από τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και τον ιδιωτικό τομέα σηματοδοτούν την απαρχή ευνοϊκού κλίματος στην οικονομία, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Προσεχώς» ιδιωτικοποιήσεις

Σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ήδη εισπράχθηκαν 595 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ και το 2023 «τρέχουν» σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση το τρέχον έτος, περιλαμβάνονται τα εξής deals: ΓΕΚ Τέρνα κι Egis Project για Εγνατία Οδό, Κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές κι Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική για Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τη διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της παραχώρησης της Αττικής Οδού και του διαγωνισμού για μίσθωση περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Μεταλλευτική και Μεταλλουργική. 

Σχετικά με την προηγούμενη χρονιά, στα τέλη του 2022 υπεγράφη η σύμβαση για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι 733 εκατ. ευρώ, παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquaerie Asset Management έναντι 1,3 δις. ευρώ, ενώ αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ.

Θετικό κλίμα για εξαγορές

Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ολοκληρώθηκαν σημαντικά deals όπως: Chipita – Mondelez, Viva – JP Morgan, Wind – Nova και Εθνική Ασφαλιστική, Sani/IKOS κι άλλα, τα οποία επίσης σηματοδότησαν την απαρχή ευνοϊκού κλίματος στην οικονομία.

Σύμφωνα με την PwC, το 2022, τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις άγγιξαν τα 12 δις. ευρώ. Ο αριθμός Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ) αυξήθηκε σημαντικά το 2022 αγγίζοντας τις 94 συναλλαγές, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2021.

Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη συνολική αξία συναλλαγών το 2022 ήταν αυτοί των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (26,2%) των Τροφίμων και Ποτών (22,9%) των ΜΜΕ – Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών (17,8%) και της Ενέργειας (10,8%)

Οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές ανήλθαν σε μόλις 489,1 εκατ. ευρώ.

Η PwC τονίζει ότι οι ξένοι επενδυτές ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς παρατηρείται αύξηση της μέσης αξίας των εισερχόμενων συναλλαγών.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα