Η περίοδος ενεργειακής ηρεμίας πιθανότατα οδεύει προς το τέλος της, ενόψει μάλιστα και το χειμώνα που δείχνει τα δόντια του στην Ευρώπη. Η σημερινή ημέρα δείχνει ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο και οι εναλλαγές σε πρόσημα και ψυχολογία θα αποτελούν για ένα μακρύ χρονικό διάστημα … καθημερινότητα.
Έτσι λοιπόν μετά το άλμα στην χονδρική τιμή του ρεύματος, που τριπλασιάστηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ήρθε σήμερα το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να μας θυμίσουν ότι τα πάντα είναι ρευστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου καταγράφουν σημαντική άνοδο σχεδόν 8% και διαμορφώνεται στην περιοχή των 147 ευρώ η MWh.
Την ίδια στιγμή η τιμή του Brent καλπάζει, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του OPEC+ το σαββατοκύριακο, με τις φήμες να οργιάζουν ότι θα αποφασιστεί νέα μείωση στην παραγωγή.
Έτσι λοιπόν η τιμή του «μαύρου χρυσού» είναι στα 87 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3,35%, ενώ το αμερικάνικο αργό καταγράφει επίσης άνοδο 3,5% στα 80,9 δολάρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντίβαρο σε αυτή την ανοδική πορεία για την διαμόρφωση των λιανικών τιμών, αποτελεί το ευρώ που σήμερα καταγράφει κέρδη 0,4% στα 1,037 έναντι του δολαρίου.
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο και την τηλεδιάσκεψη του OPEC+, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, πριν από τις 5 Δεκεμβρίου που έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για την επιβολή του πλαφόν.
Ο Οργανισμός συνεδριάζει καθώς η διαφαινόμενη απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού και το πλαφόν της G7, θέτουν ερωτηματικό για την προσφορά.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας προσφοράς, απόφαση με ισχύ έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Το μοναδικό ίσως θετικό νέο της ημέρας είναι η μειωμένη τιμή στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τα 378, στα 330 ευρώ/MWh, για την Πέμπτη, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, η ελάχιστη σε 0 ευρώ και η ζήτηση σε 160 γιγαβατώρες.
Στο μείγμα παραγωγής 51,1% έχει το αέριο, 22,5% οι ΑΠΕ, 10,9% οι εισαγωγές, 10,3% ο λιγνίτης και 1,5% τα υδροηλεκτρικά.