Site icon NewsIT
07:19 | 04.12.20

Μεγάλη «βουτιά» στο ΑΕΠ του 3ου τριμήνου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ

Μεγάλη «βουτιά» στο ΑΕΠ του 3ου τριμήνου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ
Θανάσης Παπαδής

Η παράταση του lockdown οδηγεί την ελληνική οικονομία σε υψηλότερους ρυθμούς ύφεσης. Σήμερα (04.12.2020) η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο 3μηνο του 2020, που παραδοσιακά αποτελεί και το καλύτερο του έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει πριν από λίγο καιρό η Εθνική Τράπεζα το ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 7,7% σε τριμηνιαία, εποχικά διορθωμένη βάση, έναντι τριμηνιαίας μείωσης 14% το 2ο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η μεταβολή του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο εκτιμάται στο -8,9%. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας ήταν στο -8,4%. Υπενθυμίζεται ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο 3μηνο του 2020 ήταν 15,2% σε ετήσια βάση.

Click4more ΟΟΣΑ: Πρώτη η Ελλάδα στα φορολογικά… βάρη

Βέβαια δεν αποκλείεται τελικά η ύφεση να είναι υψηλότερη, δεδομένου ότι τα στοιχεία από τον τουρισμό δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα συνολικά έσοδα στο 9μηνο διαμορφώθηκαν σε μόλις 3,5 δισ. μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κατά 78%.

Το πρώτο 3μηνο του έτους η ύφεση ήταν οριακή στο 0,5% και ως εκ τούτου στο πρώτο 6μηνο του έτους ύφεση διαμορφώνονταν στο 7,9%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές περιγράφονται στον πρόσφατα κατατεθέντα προϋπολογισμό η ύφεση για το σύνολο του 2020, θα ανέλθει στο 10,5%. Βέβαια στην πρόβλεψη αυτή είχε ληφθεί ως δεδομένο ότι το lockdown θα έληγε περίπου στις 10 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Ως λογική εξέλιξη αυτού, θα σημάνει και την βαρύτερη ύφεση.

Το πόσο αυτή θα είναι θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:

  • Πόσο θα είναι τελικά η ύφεση – που ανακοινώνεται σήμερα – για το τρίτο 3μηνο του έτους.
  • Πόσο μειωμένη θα είναι η κατανάλωση την περίοδο των γιορτών. Όλοι γνωρίζουν ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής γίνεται εντός αυτού του χρονικού διαστήματος.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά, μάλλον είναι παρακινδυνευμένες και αυτό διότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα έρθει το εμβόλιο και βέβαια πόσο θα είναι αποτελεσματικό.

Click4more Πανδημία και lockdown «ξυπνούν» μνήμες του 2009 με χρέος και διπλά ελλείμματα

Σύμφωνα με τα όσα είπε πριν λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας που ενεργοποίησε η κυβέρνηση, στις 7 Νοεμβρίου, αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο του αναμενόμενου την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στο τέταρτο τρίμηνο του έτους και κατ’ επέκταση σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση για όλο το 2020, σε σχέση με αυτή που καταγράφηκε το α’ εξάμηνο του έτους (-7,9%)».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο το Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρόλο που η πανδημία κορονοϊού αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά κάποια από τα προβλήματα που κληροδότησε στην Ελλάδα, η κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το επενδυτικό κενό, έχει και ορισμένες θετικές συνέπειες. Για παράδειγμα, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Επιπλέον, η πιστωτική επέκταση, κυρίως προς τις μεγαλύτερες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αυξάνεται, αντανακλώντας κατά πρώτο λόγο τα ευνοϊκά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τις διευκολύνσεις από την πλευρά του εποπτικού βραχίονα, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), αλλά και τα μέτρα που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση για ενίσχυση των προγραμμάτων κάλυψης τραπεζικών δανείων με εγγυήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version