Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο περί πώλησης του εμβληματικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια». Συζητήσεις που ξεκίνησαν, όταν διαφαινόταν η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, τώρα λόγω της υγειονομικής φαίνεται ότι βρίσκουν «εύφορο» έδαφος για να αναθερμανθούν.
Η εταιρεία Λάμψα και η οικογένεια Λασκαρίδη έχει δεχθεί πολλές φορές, προτάσεις εξαγοράς κι άλλες τόσες έχει χρειαστεί να διαψεύσει ότι η Μεγάλη Βρετάνια πωλείται. Η πιο πρόσφατη διάψευση έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ το ίδιο είχε κάνει και το 2017, όταν δέχθηκε πρόταση από Άραβες επενδυτές. Τώρα για μια ακόμα φορά η Λάμψα, ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πρέπει να πάρει θέση σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχέσεις της με το επιχειρηματικό σχήμα του Κατάρ, καθώς κύκλοι του real estate υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν πάει ένα βήμα μπροστά, όμως, στελέχη της εταιρείας, το διαψεύδουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν η τουριστική Αθήνα αποτελούσε πόλο έλξης επενδυτών
Για πρώτη φορά, η πρόταση εξαγοράς προς τον όμιλο Λασκαρίδη είχε υποβληθεί από επιχειρηματικό όμιλο του Κατάρ πριν από τρία χρόνια περίπου, όταν η τουριστική Αθήνα αποτελούσε πόλο έλξης πολλών επενδυτών.
Οδεύοντας προς την έξοδο από την οικονομική κρίση και με τον τουρισμό να αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας, από το 2017 και μετά, τα περισσότερα ξενοδοχεία του λεκανοπεδίου της Αττικής βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Καθώς δε, πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες ολοκληρώθηκαν, άλλαζε και ο τουριστικός χάρτης της πρωτεύουσας. Οι δύο πιο σημαντικές ίσως επιχειρηματικές συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν ήταν : Η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, με αραβικά, τουρκικά και κεφάλαια από το Κουβέιτ και η απόκτηση του Hilton Αθηνών από τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου του Costa Navarino και την τουρκική εταιρεία, που μέχρι τον περασμένο Γενάρη κατείχε ποσοστό και στη Μαρίνα Φλοίσβου, η οποία όμως στη συνέχεια αποχώρησε και από τις δύο αυτές επενδύσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Έριχνε” χρήματα στην Μεγάλη Βρετάνια αντί να πουλήσει
Μέσα στο «θερμό» αυτό κλίμα, που χαρακτηριζόταν από τη μαζική αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, ο όμιλος Λασκαρίδη δέχθηκε κι αυτός μία σοβαρή πρόταση εξαγοράς για το Μεγάλη Βρετάνια, το «κόσμημα» της πλατείας Συντάγματος. Όμως ο ίδιος ο επιχειρηματίας απαντούσε με επενδύσεις. Έτσι, σε μία περίοδο που οι αγοραστικές ανησυχίες των διεθνών επενδυτών τους οδήγησαν και στη Μεγάλη Βρετάνια, η Λάμψα ανακοίνωνε επενδύσεις 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για να ανακαινίσει τόσο τη Μεγάλη Βρετάνια όσο και το King George που επίσης της ανήκει. Ταυτόχρονα η οικογένεια Λασκαρίδη έδινε απαντήσεις ότι δεν πουλιέται το ιστορικό ξενοδοχείο, όπως έκανε και τώρα που το σενάριο πώλησής της επανήλθε στο προσκήνιο.
Πηγές του real estate αναφέρουν, ότι η υγειονομική κρίση ανέκοψε πολλά προηγούμενα επενδυτικά σχέδια, ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της κτηματαγοράς, διαβεβαιώνουν ότι συζητήσεις έχουν γίνει πολλές φορές και για άλλα μεγάλα και κλασικά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους των Αθηνών, τονίζοντας ότι πολλές απ’ αυτές έχουν φτάσει και σε προχωρημένο στάδιο.
Εκτός από το Μεγάλη Βρετάνια (Grande Bretagne) και το King George στο Σύνταγμα, στον όμιλο Λάμψα ανήκει επίσης το Sheraton Rhodes Resort, to Hayat Regency Belgrade και το Mercure Excelsior επίσης στο Βελιγράδι. Στον ισχυρό εφοπλιστικό όμιλο του Λασκαρίδη, ανήκουν επίσης και τα καζίνο Πάρνηθας, Ρόδου, Βελιγραδίου και Τιράνων.
Συνώνυμο της κλασικής πολυτέλειας το Μεγάλη Βρετάνια
Από την έναρξη λειτουργίας του τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα, το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία έχει διακριθεί ως η μοναδική επιλογή για μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγούς κρατών, διασημότητες και VIPs. Ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, μέλη της οικογένειας Κένεντι, η Μαρία Κάλλας, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ζακ Σιράκ και πολλές ακόμη προσωπικότητες έχουν διαμείνει στο Ξενοδοχείο αυτό, το οποίο εδώ και 148 χρόνια έχει παίξει θρυλικό ρόλο στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης.
Από τα σαλόνια του έχουν περάσει πολιτικοί που έχουν υπογράψει συνθήκες, βιομήχανοι που έχουν κλείσει συμφωνίες και κοσμικοί Αθηναίοι. Το κτίριο επίσης έχει διατελέσει έδρα κυβερνήσεων.
*Της Μαίρης Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.