- Φορολογούμενοι προσοχή! Ο "μεγάλος αδελφός" ήρθε για να… μείνει - Το νέο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής παρουσιάστηκε επίσημα - Πως θα γίνονται οι διασταύρωση καταθέσεων και όσων δηλώνονται στη φορολογική δήλωση - Τι θα ισχύσει για όσους… πιαστούν στη "φάκα" του Big Brother της εφορίας - Ποιοι είναι οι πρώτοι που θα μπούν στο στόχαστρο
Ο “μεγάλος αδελφός” της εφορίας είναι πλέον εδώ. Τον παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης (30.03.2017).
Και οι τρεις επισήμαναν με έμφαση, ότι είναι ένα πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο, για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί πολύ γρήγορα να εντοπίσει τους φοροφυγάδες. Το ατού του είναι η ικανότητα που έχει, να συγκρίνει τις καταθέσεις των φορολογουμένων με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Και όταν ο “μεγάλος αδελφός” αποκαλύπτει αποκλίσεις ανάμεσα σε εκείνα που έχουν οι φορολογούμενοι καταθέσει στις τράπεζες με εκείνα που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση, θα αναλαμβάνουν δράση οι ελεγκτές και θα καλείται ο φορολογούμενος στην εφορία για εξηγήσεις. Αν ο φορολογούμενος καταφέρει να δικαιολογήσει την απόκλιση παρουσιάζοντας εισοδήματα νόμιμα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα η πώληση ακινήτου, τότε έχει καλώς. Αν όχι, θα καλείται να περάσει από το ταμείο και να πληρώσει ό,τι προκύπτει από τη φοροδιαφυγή που έχει διαπράξει, δηλαδή πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Με την ενεργοποίηση του “μεγάλου αδελφού” στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΔΑΕ ελπίζουν, εκτός των άλλων, ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός εκείνων που θα κάνουν αυτοκαταγγελία για κρυμμένα εισοδήματα.
Όσον αφορά στους ελέγχους ήδη υπάρχει άφθονο υλικό για εργασία από τα 1.270.000 ΑΦΜ που προέκυψαν από την ενοποίηση όλων των λιστών (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν κλπ). Όμως, οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν σε αυτά τα ΑΦΜ. Θα επεκταθούν και όπου υπάρχουν υποψίες, αφού το σύστημα έχει τη δυνατότητα για αυτόματες συγκρίσεις.
Τα στοιχεία που θα διασταυρώνονται για τη διενέργεια των ελέγχων είναι:
– Οι καταθέσεις που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
– Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου που ελέγχεται.
Όλα αυτά θα μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για τους ελεγκτές.
Το σύστημα είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Από τις διασταυρώσεις εξαιρούνται τα δάνεια.