Σχέδιο για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των φυσικών προσώπων επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, πιθανόν να τεθεί σε ισχύ από το 2015.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το σχέδιο βασίζεται στην αύξηση της εισπραξιμότητας με παράλληλη μείωση των φόρων, ακόμα και κατάργηση ορισμένων απο αυτούς που υιοθετήθηκαν για τη στήριξη των δημοσιονομικών μεγεθών.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, θα μειωθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα και σταδιακά θα μειωθούν οι φόροι, κυρίως οι έκτακτοι, όπως η εισφορά αλληλεγγύης.
Στόχος είναι, με την αύξηση της εισπραξιμότητας, να μειωθούν οι άμεσοι φόροι, σε πρώτη φάση για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους και “μπλοκάκια”) και στη συνέχεια για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσοστό εισπραξιμότητας ανέρχεται στο 75%. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπραχθούν φόροι ύψους 6,88 δισ. ευρώ, το 2014 έχουν επιβληθεί φόροι ύψους περίπου 9,17 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπολογίζεται ότι ποσό ύψους 2,29 δισ. ευρώ δεν θα καταβληθεί και θα προστεθεί στη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το νέο μοντέλο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την είσπραξη των φόρων των φυσικών προσώπων μέσα στο έτος, όπως γίνεται με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Δηλαδή μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή. Ετσι, το υπουργείο εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων εντός του έτους, και δεν δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Αν η εισπραξιμότητα προσεγγίσει το 100%, το οικονομικό επιτελείο μπορεί σταδιακά να μειώσει τους φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον υιοθετηθεί το σύστημα αυτό, σε πρώτη φάση θα μειωθούν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% και θα καταργηθεί το 2016.
Σε συνέντευξή του στο “Βήμα” ο υφυπουγός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης κάνει λόγο για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ και μείωση από το 2015 στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων και των τεκμηρίων.
Διαβάστε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρωταθλητισμό στους έμμεσους φόρους κάνει η Ελλάδα
Εκτίναξη στο πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση ανεργίας και χρέους στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα