- Σήμερα μπαίνει στην ουσία ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές - Ξεκινάει η συζήτηση για μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1,8 δισ. ευρώ - Ποιοι θα είναι κερδισμένοι από τις ελαφρύνσεις στους φόρους
Τα μέτρα έχουν και αντίμετρα και ο λογαριασμός θα μπει επί της ουσίας σήμερα στο τραπέζι. Εκτός από τα δύο δισ. από τη μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις το μνημόνιο περιλαμβάνει και άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τις μειώσεις στα φορολογικά βάρη για τους πολίτες.
Ουσιαστικά σήμερα η διαπραγμάτευση μπαίνει στα… βαθιά, καθώς η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τόσο το κείμενο-μνημόνιο του ΔΝΤ, όσο και της Κομισιόν και έτσι η συζήτηση μπαίνει στην ουσία.
Τα κείμενα περιλαμβάνουν μαζί με τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα και έτσι υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων που αντιστοιχεί σε φοροελαφρύνσεις και το οποίο πέφτει στο τραπέζι για να συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εξοικονομηθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ποσό αυτό “σπάει” στα τρία.
Το 1,8 δισ. η μερίδα του λεόντος δηλαδή θα προέλθει από τις μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης των 180 εκατομμυρίων θα αφορά σε μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, ενώ ακόμη 180 εκατομμύρια αφορά στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τον ΕΝΦΙΑ.
Ουσιαστικά πρόκειται για τα αντίμετρα, σε ότι αφορά μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες στη μείωση του αφορολόγητου αλλά και στις μειώσεις των συντάξεων που θα πλήξουν το εισόδημα.
«Θα υπάρξει μία μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα», εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει πρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πόουλ Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα, η ίδια πηγή είπε « δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν έχει συζητηθεί».
Παρά τις διαφορές που για μια ακόμα φορά προέκυψαν, κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να βρίσκονται αρκετά κοντά σε συμφωνία για το θέμα του υπερταμείου, όπως ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της εκπρόσωπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση ζήτησε διαφορετικές διατυπώσεις σε 2-3 θέματα. «Ενδεικτικά ζητάμε να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο το κράτος θα μπορέσει να επηρεάσει την πολιτική στις ΔΕΚΟ», ανέφερε σχετικά και προσέθεσε πως αυτό θα μπορούσε να το κάνει ένα γραφείο ή ένας οργανισμός.
Ερωτηθείς για τη λίστα με τις εταιρείες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) είπε πως έχει υπάρξει μια λίστα που έχει εξεταστεί στο ΚΥΣΟΙΠ, αλλά από αυτή για διάφορους λόγους έχουν αφαιρεθεί κάποιες ΔΕΚΟ. «Θα φθάσουμε σε τελική λίστα που θα ξαναμπεί στο ΚΥΣΟΙΠ», είπε.
Ο αξιωματούχος απεκάλυψε πως οι θεσμοί ενημερώθηκαν και για το Ελληνικό και το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δασάρχη και αρχαιολογία. «Έγινε συζήτηση για το πως θα πάνε πιο γρήγορα κάποιες ιδιωτικοποιήσεις», προσέθεσε χωρίς να γίνει όμως συγκεκριμένος.
Για την εκκρεμότητα σχετικά με τον ορισμό των ΔΣ των θυγατρικών του Υπερταμείου είπε πως αυτό είναι θέμα του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
Για το πως θα κινηθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς είπε πως συντάσσονται ήδη οι διαφορές και οι παρατηρήσεις της κυβέρνησης επί των κειμένων των Μνημονίων.
Όπως τόνισε, οι διάφορες θα γεφυρωθούν πρώτα σε επίπεδο κλιμακίων και όσες δεν επιλυθούν θα οδηγηθούν προς επίλυση σε επίπεδο επικεφαλής των Θεσμών.
Τέλος ανέφερε πως το κείμενο του Μνημονίου της ΕΕ είναι 40 σελίδες και το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ μόλις 5 και πως και τα δυο κείμενα δεν εμπεριέχουν τίποτα νέο, αλλά όσα έχουν προκαταρκτικά συμφωνηθεί.
Να σημειωθεί πως σημειώθηκε πρόοδος και στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά.