Μπορεί το θέμα των 5,4 δισ. που αφορά στο βασικό πακέτο μέτρων για να κλείσει η συμφωνία να είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, όμως μένει το επόμενο βήμα, τα επιπλέον μέτρων των 3,4 δισ. που στην καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα δεν θα ξεπερνούν τα 2,8 δισ.
Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές και προκειμένου να περάσουν στο επόμενο βήμα των συζητήσεων που αφορά στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους φαίνεται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό ενστερνιστεί τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ και κάνουν λόγο για δραματικό περιορισμό των δαπανών του κράτους έναντι αύξησης των φόρων.
Τι σημαίνει αυτό; Σε περίπτωση περικοπής δαπανών του Δημοσίου κοντά ή και πάνω από τα 3 δισ. ευρώ τότε μιλάμε για μειώσεις μισθών του Δημοσίου, αλλά και της δαπάνης για τις συντάξεις, κάτι που αυτομάτως θα σημάνει μειώσεις των κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα με το Βήμα συνολικά το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για συντάξεις και περίπου 15 δισ. ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για να προκύψει μείωση 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) απαιτείται μέση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8%.
Το ποιοι μισθοί θα μειωθούν και πόσο στο Δημόσιο, αλλά και ποιες θα είναι οι περικοπές των συντάξεων μένει να υπολογιστεί, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει πως αν και ίσως ληφθεί μια σειρά μέτρων αυτά δεν θα αφορούν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μ. Εβδομάδα.
Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται ότι έναντι των απαιτήσεων των δανειστών για τα επιπλέον μέτρα που αφορούν σε κατάργηση φοροαπαλλαγών, αυξήσεις στον ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό στο 24%, αλλά και αύξηση στον ΦΠΑ των προϊόντων με ΦΠΑ 13% στο 14%.