Site icon NewsIT
06:35 | 02.02.18

“Καθαρή έξοδος” με μειώσεις συντάξεων, αφορολόγητου και εξωπραγματικά πλεονάσματα

συντάξεις αφορολόγητο
Newsit Newsroom

- Η "καθαρή έξοδος" στις αγορές και ποιοι θα την... πληρώσουν - Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου καίνε την τσέπη εκατομμυρίων Ελλήνων - Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το... τέλος του Μνημονίου

Πολλά είναι τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο δρόμο για την «καθαρή έξοδο» ή την λιγότερο καλύτερη έξοδο από το Μνημόνιο το προσεχές καλοκαίρι. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι πλέον κυβέρνηση και δανειστές παίζουν με τις λέξεις, αφού η ουσία είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη.

Και πως να μην είναι άλλωστε αφού μετά την λήξη του προγράμματος, έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας που κάθε άλλο παρά ευχάριστες μπορεί να χαρακτηριστούν.

Ας δούμε επιγραμματικά τις πλέον χαρακτηριστικές εξ αυτών:

  • Στην καλύτερη περίπτωση το 2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο το οποίο και θα πλήξει κατά κύριο λόγο τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.
  • Από την 1.1.2019, σε λιγότερο δηλαδή από έναν χρόνο οι συνταξιούχοι – όλοι αυτή την φορά – θα δουν τις συντάξεις να μειώνονται κατά 18%.
  • Η οικονομία θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η επιτροπεία θα είναι εδώ, τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τι δεν θα συμβεί μετά από το καλοκαίρι; Αυτό που λέει η κυβέρνηση και ίσως συμφωνήσουν οι δανειστές είναι να μην υπάρχει χρηματοδότηση. Με λίγα λόγια κρατάμε τα κακά και χαρίζουμε τα καλά.

Μέχρι τότε όμως, μέχρι να φτάσει το καλοκαίρι ώστε να δούμε πόσο καθαρή ή μη θα είναι η έξοδος από το Μνημόνιο (;) η κυβέρνηση και δρόμο έχει μπροστά της και το κυριότερο θα πρέπει να έχει ετοιμάσει ενός είδους προγράμματος για την νέα εποχή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Π. Λιαργκόβας σε μία από τις τελευταίες του εκθέσεις το πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από ένα άλλο πρόγραμμα.

Τα αγκάθια

Μία νέα καθυστέρηση στα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων με αναμενόμενο στόχο στα 5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα επιτευχθεί φέτος ή το 2019 προανήγγειλε ο επικεφαλής των Θεσμών εκ μέρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο σε χθεσινή του ομιλία στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. Η ρήση Κοστέλο έχει ειδική σημασία δεδομένου ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που ολοκλήρωσε λίγες μέρες πιο πριν (20/1) την Έκθεση Συμμόρφωσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέτει συγκεκριμένους (πιο υψηλούς) στόχους, οι οποίοι και πάλι όμως χτίζουν ένα «χαλί» δεσμεύσεων και για τον επόμενο χρόνο, όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει το μνημόνιο

Ο λόγος για ένα μόνο από τα μέτωπα στα οποία θα χρειαστεί – όπως είπε ο κ Κοστέλο μιλώντας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο – χρόνος για να ολοκληρωθούν. Μίλησε για μεταρρυθμίσεις που θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια εξηγώντας γιατί στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει μετά το τέλος του μνημονίου μία αυξημένη εποπτεία. Και ως τομείς οι οποίοι θα χρειαστούν πολλή δουλειά ανέφερε επίσης τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του Κτηματολογίου. Είπε ότι πρέπει “να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ο Ντ. Κοστέλο, για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι παρότι έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο πρόοδος, υπάρχουν καθυστερήσεις. Προέβλεψε ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 5 δισ. μέχρι το τέλος του 2018 ή μέχρι τα μέσα του 2019.

Και τούτο όταν ο νέος (χαμηλότερος) στόχος στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συμφώνησαν στο Eurogroup προβλέπει 5,1 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου 2015 – 2018 από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν φέτος. Μάλιστα προβλέπεται ότι πέραν αυτού του ποσού θα πρέπει να έρθει ακόμη 1 δισ. ευρώ το 2019.

Ο στόχος αυτός είναι μάλιστα χαμηλότερος από ό,τι εκτιμά το Υπουργείο Οικονομίας. Με δελτίο του, ανακοίνωσε την Πέμπτη εκτιμά ότι εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις φέτος θα είναι της τάξης των 2,74 δισ. ευρώ.

Η σημασία των στόχων αυτών είναι πολύ μεγάλη αφού διαμορφώνουν τα σενάρια για το χρέος, αλλά και για τον σχεδιασμό αναφορικά με τα κρατικά διαθέσιμα που θα έχει η Ελλάδα στο τέλος του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version